h

SP-fractie stapt op uit Statenvergadering

17 oktober 2003

SP-fractie stapt op uit Statenvergadering

De voltallige SP-fractie is tijdens de extra statenvergadering over de Symbiose-perikelen op 17 oktober opgestapt. Aanleiding was het besluit om de omstreden geheimhouding van Symbiose-documenten te handhaven. " Wat doen we dan nog hier?" zei SP-voorman Edwin Bus en verliet de vergadering. Ook de GroenLinks-fractie hield het voor gezien.

Volgens Bus heeft het voor zijn partij geen enkele zin om over iets te debatteren, terwijl je door de geheimhouding inhoudelijk nergens over mag praten. "Daar komt nog bij, dat de kennelijk zo gevoelige informatie allang op straat ligt: het heeft nota bene allemaal in de krant gestaan! Deze extra vergadering had moeten gaan over de vraag of gedeputeerde Wolfs de Staten al dan niet heeft voorgelogen over Symbiose. Maar die deur werd dicht gesmeten. Dan kun je nog wel een paar uur over koetjes en kalfjes zitten zwetsen, maar wij kunnen onze tijd wel beter besteden. Wat een poppenkast is dit!" aldus Edwin Bus. En dus verliet en de vier SP'ers de Statenzaal.

De vergadering zou uitmonden in een gigantische klucht. Nota bene de PvdA, die de Staten voor de extra vergadering had bijeen geroepen, diende een aantal onnavolgbare moties in, waarvan de strekking onduidelijk bleef. De indruk bleef hangen dat PvdA-fractievoorzitter Gerats het zelf eigenlijk ook allemaal niet zo goed meer wist, wat met name VVD'er Zwijnenberg er genadeloos bij de sociaal-democraten inwreef. Tot overmaat van ramp liet PvdA-gedeputeerde Wolfs, om wie het in feite allemaal te doen was, weten niet erg gediend te zijn van het "beschermende" optreden van PvdA'er Gerats. Waarna het vantevoren met veel tam-tam aangekondigde Symbiose-debat uitliep op een afgang voor de PvdA. Maar de grootste verliezer is de provincie Limburg en haar burgers, want de Symbiose-beerput blijft vooralsnog stinken...

U bent hier