h

SP wil dat Limburg stokje steekt voor zelfverrijking Essent

21 mei 2003

SP wil dat Limburg stokje steekt voor zelfverrijking Essent

De Limburgse SP-fractievoorzitter in Provinciale Staten Edwin Bus wil dat het college van GS ingrijpt in de exorbitante stijgingen van de vergoedingen voor topbestuurders van energie- en kabelbedrijf Essent. In een brief op poten roept de SP'er de provincie als aandeelhouder van Essent om hier een stokje voor te steken. Gisteren werd bekend dat de genoemde vergoedingen dit jaar met zestig procent worden verhoogd. "Schandalig, nu iedereen moet inleveren."

De gewraakte stijging van de vergoedingen van de Essent-commissarissen zijn volgens bedrijf nodig om deze "gelijk te trekken met wat er in andere bedrijven van vergelijkbare omvang aan de commissarissen betaald wordt". Die andere bedrijven zullen Edwin Bus echter een zorg zijn: "Wat mij veel meer een zorg is, is dat we in alle media kunnen horen en lezen, dat de komende jaren voor iedereen de broekriem aan moet. Maar bij Essent groeien voor de toplui kennelijk de bomen de hemel in. Ik vind dat echt niet kunnen en asociaal nog afgezien van de geringe inspanning die de bestuurders voor dat bijbaantje moeten leveren. De provincie Limburg kan en moet als aandeelhouder van Essent ingrijpen." De SP'er wijst daarbij op het motto van het onlangs gepresenteerde Limburgse coalitieakoord: Limburg verlegt grenzen. "Dit is voor de provincie een uitgelezen kans om dat motto waar te maken en echt grensverleggend op te treden. Namelijk het tegenhouden van deze buitenproportionele zelfverrijking door bestuurders."
De SP roept het college op om morgen tijdens de aandeelhoudersvergadering tegen het voorstel voor de vergoedingenstijging te stemmen. De gemeente Heerlen besloot inmiddels ook tegen te stemmen.

Twee weken geleden trok de SP-fractie ook al in Maastricht aan de bel, toen aan de nieuwe bestuursvoorzitter van Essent een overbruggingslening van 2,3 miljoen euro werd verstrekt voor de financiering van optierechten bij zijn vorige werkgever. "Ook al zo'n daad van uit de hand gelopen verrijking," vindt Bus.

U bent hier