h

9. Milieu, Natuur en Landschap

Alle onderzoeken wijzen uit dat de kwaliteit van het milieu meestal nog net aan de norm is. Hoewel de kwaliteit van het milieu nog juist aan de norm zit, is dat voor de SP onvoldoende. Temeer daar organisaties als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere instellingen de normen te ruim vinden. Er is nog steeds sprake van vervuiling. Dit geldt voor zowel lucht, bodem als oppervlaktewater. In intensieve veeteeltgebieden is, bijvoorbeeld door de luchtvervuiling, het aantal longziektes onder de bevolking significant hoger dan in extensieve gebieden. De landbouw die gebruik maakt van chemische middelen vervuilt de bodem, het bodemwater en waterlopen met allerlei soorten
niet-afbreekbare pesticiden die ook uiteindelijk onze zeeën vervuilen. Waterleidingmaatschappijen waarschuwen dat deze vervuiling niet meer uit het drinkwater gezuiverd kan worden en ze zoeken naar nieuwe zuiveringsmogelijkheden die in de toekomst mensen behoorlijk op kosten zullen jagen.
Daarnaast heeft Limburg zware chemische industrieën die ook  verantwoordelijk zijn voor ernstige vervuiling van lucht bodem en water.

Limburg moet zich sterk maken om deze vervuiling terug te dringen. Dit doen we met het principe ‘de vervuiler betaalt’ want het is niet juist om burgers voor de kosten van vervuiling, die anderen veroorzaken, te laten betalen.

Dit wil de SP:

  • Er komt optimale controle en handhaving op recyclingbedrijven en alle bedrijven die met schadelijke stoffen werken.
  • Nieuwe economische activiteiten die milieuschadelijke gevolgen met zich meebrengen worden niet meer toegelaten.
  • De provincie zoekt samen met gemeenten voor woongebieden met een hoge milieubelasting naar mogelijkheden om deze belasting te verminderen.
  • Landelijke gebieden, zoals het Nationaal Landschap Zuid-Limburg en de Peel hebben te kampen met een, voor zulke waardevolle landelijke gebieden, hoge milieubelasting. Het terugdringen hiervan krijgt hoge prioriteit.

NATUUR EN LANDSCHAP

Limburg heeft, naast Natura 2000, ook nog andere natuurgebieden die, vanwege hun natuurwaarde, onder het hoogste beschermingsregime dienen te vallen. Deze gebieden zijn erg kwetsbaar en verdienen eigenlijk de status van Natura 2000-gebied. Een voorbeeld is het Wormdal. Deze ‘goud-groene’ natuurgebieden (POL 2014) moeten beter beschermd worden. Te vaak worden er commerciële activiteiten toegestaan die niet passen bij deze waardevolle natuur.

Nog is de soortenrijkdom hoog, maar de kwaliteit van flora en fauna wordt niet beter. Dit komt o.a. door de hoeveelheid stikstofvervuiling, insecticiden, etc. Alle maatregelen voor de vermindering van vervuiling en vergiftiging komen dus niet alleen ten goede aan de volksgezondheid maar ook aan de
flora en fauna.

Dit wil de SP:

  • De SP vindt dat de provincie moet onderzoeken welke natuurgebieden in Limburg onder de status Natura 2000 dienen te vallen, en dient bij de EU nieuwe voorstellen hierover in.
  • Soortenbescherming heeft, zo laten enkele beschermingsmaatregelen zien, vaak goede resultaten. De provincie moet er alles aan doen om zeldzame soorten flora en fauna te beschermen als natuurerfgoed indien bescherming kansrijk is.
  • De jacht is het allerlaatste middel om een ecologisch evenwicht in stand te houden of te herstellen.
  • Het buitengebied dat niet onder waardevolle natuur valt dient landschappelijk verbeterd te worden. Bermen, graften, kleinschalige landschappelijke elementen, ook de verdwenen elementen, dienen met behulp van gemeenten in beeld gebracht en waar nodig hersteld en
  • verbeterd te worden.
  • Het gebied van Sibelco, aan de rand van Natura 2000-gebied de Brunssummerheide, dient zo snel mogelijk heringericht en opengesteld te worden. De Mijnsteenberg moet de monumentenstatus krijgen zodat hij behouden blijft.

U bent hier