h

5. Economie

De economie draait op dit moment bijzonder goed. De provincie heeft afgelopen jaren fors geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Limburgse campussen. Op deze campussen worden bedrijvigheid, onderzoek en onderwijs gecombineerd om de Limburgse economie te versterken en minder conjunctuurgevoelig te maken. Daar gaan we mee door.

De kansen die de groeiende Limburgse economie biedt betekenen ook dat er juist nu forse inspanningen nodig zijn om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. De grote uitdaging is om zoveel mogelijk inwoners van Limburg te helpen om gebruik te kunnen maken van de arbeidsplaatsen die de aantrekkende economie biedt.

Daarnaast betekent de groeiende economie ook dat er een inhaalslag gemaakt kan worden op het gebied van duurzaamheid en kwaliteit van het leefmilieu, het landschap en de natuur.

Dit wil de SP:

  • We blijven investeren in de doorontwikkeling van de Limburgse campussen: Greenport Venlo, de Chemelotcampus in Sittard-Geleen, de Health Campus in Maastricht en de Smart Services Campus in Heerlen.
  • Het Midden- en Klein Bedrijf (MKB) is belangrijk voor de economie en de werkgelegenheid. Het MKB-leningenfonds wordt gecontinueerd, beter gepromoot en zo nodig uitgebreid.
  • Ook toerisme en recreatie zijn belangrijk voor de Limburgse economie. De provincie ondersteunt passende initiatieven op dit gebied.
  • Bij de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen wordt eerst gekeken of bestaande terreinen heringericht dan wel gemoderniseerd kunnen worden. De provincie heeft hierbij de rol van intermediair tussen gemeenten, indien nodig ook met de provincie Noord-Brabant en de deelstaat Nordrhein-Westfalen.
  • Economische ontwikkeling en versterking van leefmilieu, landschap en natuur moeten meer op elkaar afgestemd worden.

MAASTRICHT AACHEN AIRPORT/VLIEGVELD BEEK

De SP wil geen verdere uitbreiding van MAA. Dit vliegveld ligt verkeerd en dat blijft een probleem. De invloed van MAA op de ontwikkeling van Limburg wordt te positief voorgesteld. De negatieve effecten op leefomgeving, volksgezondheid en andere meer duurzame economische sectoren, zoals recreatie en toerisme, worden onderschat. Bij de verwachte verdere groei van MAA zal nog meer schade ontstaan. Het imago van, met name, Zuid-Limburg als mooie en rustige regio wordt geschaad, waardoor mensen die hier willen wonen en werken terugschrikken. Er is, naast milieuoverlast, ook te weinig aandacht voor de risico’s die MAA met zich meebrengt in combinatie met zeer zware chemische industrie en de grote bevolkingsdichtheid. Nu al vliegen de dakpannen van woningen. Hoewel er blijkbaar geen officiële veiligheidsvoorschriften op dit gebied overtreden worden is de SP van mening dat dit niet goed is. Steeds meer mensen voelen zich onzeker bij deze ontwikkelingen. Dit terwijl de grootste toename van het aantal vluchten op MAA moet nog komen.

Dit wil de SP:

  • Het huidige aantal vluchten wordt niet uitgebreid ten opzichte van het aantal eind 2018 (een moratorium). We onderzoeken hoe we in breder – Euregionaal – verband de pijnpunten kunnen aanpakken.
  • Er worden nieuwe, integrale afwegingen gemaakt, waarbij niet alleen gekeken wordt vanuit de positie van MAA maar ook de effecten op de leefomgeving en andere economische sectoren worden meegewogen.
  • Investeringen van de provincie, die nog niet uitgevoerd zijn, kunnen alsnog worden omgebogen in een duurzame richting. Er is 70 miljoen euro en meer in MAA gestoken. Toch blijft de economische toekomst van MAA zeer onzeker, mede door het grote aantal luchthavens in een straal van 100 kilometer.
  • We bekijken welke soorten vluchten minder milieuschadelijk zijn en welke bedrijfsactiviteiten op Aviation Valley kansrijk en duurzaam zijn. De mogelijkheden op MAA van een kenniscentrum voor duurzaam vliegen dient onderzocht te worden en is kansrijk, zeker met de RWTH (Technische Universiteit) Aachen om de hoek.

Chemelotcampus

De Chemelotcampus is van groot belang voor de economie, werkgelegenheid en onderwijs in Limburg. Wil dat zo blijven, dan kunnen we onze ogen niet sluiten voor het feit dat er ook een aantal problemen zijn die opgelost moeten worden.

Dit wil de SP:

  • De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft onlangs een onderzoek gepubliceerd waarin geconcludeerd wordt dat de bedrijven op Chemelot zich wat veiligheid betreft houden aan wet en regelgeving maar dat dit toch niet voldoende is. Juist omdat er inmiddels allerlei chemische fabrieken staan van diverse eigenaren moet er een overkoepelende visie komen op veiligheid.
  • Met name de ligging van de chemische industrie, pal tegen woonwijken aan, en het grote aantal mensen dat inmiddels op de Chemelotcampus werkt, onderzoekt en onderwijs volgt, vormen een extra risico. Dat vereist op z’n minst extra veiligheidsmaatregelen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft geconstateerd dat de provincie scherper moet letten op de veiligheid van de campus. Daarvoor zijn een groot aantal aanbevelingen gedaan. De provincie en alle betrokken partijen en bedrijven moeten daar snel en in alle openheid mee aan de slag.
  • Vervuiling van lucht en water op het Chemelotterrein wordt goed geanalyseerd en vervuiling wordt aangepakt.

U bent hier