h

Schaderegeling voor POMS slachtoffers

Bij Defensie is al tientallen jaren bekend dat personeel moet werken met giftige stoffen, vooral op de zogeheten POMS-sites (vml. Amerikaanse wapenopslagplaatsen in Zuid-Limburg, Overijssel, Drenthe en Groningen). Die giftige stoffen zorgden ervoor dat mensen ziek werden en Defensie stelde hen willens en wetens bloot daaraan.

Fried, Sjaak, Giel en Anita vertellen hun verhaal. Over hoe de overheid met hen omgaat en nog altijd weigert een rechtvaardige schaderegeling te treffen.   

Klik op de foto en kijk naar de interviews

Foto: SP
Foto: SP
Foto: SP
Foto: SP
 

Al jarenlang is er aandacht gevraagd voor mysterieuze aandoeningen bij personeel van Defensie en vooral van de zogeheten POMS-sites. Die stoffen zouden moeten worden verbannen, of goede veiligheidsvoorschriften zouden ervoor hebben moeten zorgen dat personeel niet ziek werd. Dat is beide niet gebeurd. 

Giftige stoffen
De zaak kwam pas echt op gang toen een groep arbeiders van wapenopslag-depots naar de pers stapte. Die arbeiders moesten schuren, slijpen en lassen aan Amerikaans legermaterieel dat bewerkt was met bijzondere verven om slijtage te beperken. De kern van de giftige stoffen is chroom-6, maar er is ook met veel andere giftige stoffen gewerkt. Hoewel al heel lang bekend was dat deze stoffen ziekmakend zijn, werd deze informatie niet doorgegeven. Nooit werden beschermende maatregelen genomen. 

Alleen excuses is niet genoeg
Staatssecretaris Visser heeft inmiddels ruiterlijk erkend dat Defensie in gebreke is gebleven. Ze heeft daarvoor haar excuses aangeboden aan het personeel. Nu nog een regeling die aantoont dat de regering het meent. Het erkennen van het aannemelijkheidsbeginsel bij uitkering van een royale schadevergoeding aan de ziek gemaakte arbeiders van Defensie. Een fonds waaruit ziek geworden werknemers worden vergoed. En tegelijkertijd een langdurend wetenschappelijk onderzoek naar de funeste werking van giftige stoffen op het menselijk lichaam.

IK STEUN DE OUD-WERKNEMERS VAN DEFENSIE IN HUN ACTIE VOOR EEN RECHTVAARDIGE SCHADEREGELING EN TEKEN DE STEUNBETUIGINGSLIJST 

Meer weten over deze langslepende kwestie? Lees hier de publicatie 'De onderste steen boven'
 
 
 
 

U bent hier