SP verbijsterd over rol provincie in fusie Sporting Limburg
SP verbijsterd over rol provincie in fusie Sporting Limburg
Naar aanleiding van de aanzienlijke kosten die de Stuurgroep Topvoetbal Limburg heeft gemaakt voor de realisatie van een fusie tussen Roda JC en Fortuna Sittard, heeft de Statenfractie van de SP in het kader van de Wet Openbaarheid Bestuur alle stukken opgevraagd over de gang van zaken rondom de totstandkoming van de stuurgroep en de financiering door de provincie voor een bedrag van 500.000 euro.
Uit de stukken, waarvan de vertrouwelijkheid inmiddels is opgeheven, blijkt dat de provincie van meet af achter de schermen een sturende rol heeft gehad in de plannen rondom de fusie tussen beide clubs, de samenstelling van de stuurgroep, de financiering van de stuurgroep, administratieve steun en de communicatie.
De SP is verbijsterd over de inhoud van de verslagen en de wijze waarop Gedeputeerde Staten heeft gehandeld. Ondanks herhaalde verzoeken zijn de leden van Provinciale Staten nooit volledig geïnformeerd en heeft de verantwoordelijke portefeuillehouder ook nagelaten het presidium te informeren. Zo blijkt uit de vertrouwelijke stukken.
Ook zet de SP vraagtekens bij de opdrachten die in dit kader zijn verstrekt aan leden van de stuurgroep en de op initiatief van de provincie opgerichte Stichting Topvoetbal Limburg op het privéadres van toenmalig Fortuna directeur Dhr. H. Erkens. De stichting zou moeten worden opgericht zodat de provincie een subsidie zou kunnen verstrekken voor een bedrag van 200.000 euro. Er wordt zelfs gesproken van oprichting van de stichting “als transporteur van subsidiestromen”. Voorts blijkt uit de stukken dat in eerste instantie maximaal 200.000 euro kon worden gesubsidieerd om ongeoorloofde staatssteun te vermijden. Bij de mogelijkheden om nog meer middelen aan de stichting toe te kennen zou onderzoek worden gedaan naar de Europese staatsteunregeling.
Ondanks de afspraak dat de provincie niet zou participeren in de stuurgroep werd afgesproken dat de provincie een onafhankelijke voorzitter zou benoemen. Deze had ondermeer tot taak om GS te informeren. Uit een, eveneens inmiddels vrijgegeven, vertrouwelijke notitie van een bijeenkomst tussen provincie en vertegenwoordigers van beide clubs en een bedrijfsadviesbureau op 27 oktober 2008 werd het fusietraject geaccordeerd om op 1 mei 2009 te komen tot een definitieve realisatie van de fusieclub. In dezelfde bijeenkomst wordt voor het eerst gesproken over een bedrag van 8 miljoen euro dat nodig zou zijn voor het primaire proces om uiteindelijk commerciële inkomsten te genereren.
SP Statenlid Daan Prevoo: “Dit kan duiden op de vermeende toezegging van de provinciale bijdrage van 8 miljoen euro. Voorts werden op verzoek van de provincie de handtekeningen gezet onder het definitieve fusietraject, nog voor de oprichting van de stuurgroep.
Uit de stukken blijkt dat Gedeputeerde Staten doelbewust gekozen heeft om ‘achter de schermen’ het fusietraject te laten uitvoeren zonder Provinciale Staten of andere betrokkenen te informeren. De SP is van mening dat elke transparantie en openbaarheid van bestuur bewust werd vermeden.”
Citaat uit verslag: “…..nadeel hiervan is dat er dan weer publieke discussie kan worden gevoerd die het lopende proces kan verstoren (verliezen regie van de stuurgroep) en draagt daarnaast het risico in zich dat dit een aantrekkende werking op tegenstanders heeft om fysiek hun afkeer van het onderzoek te uiten tijdens de Statencommissievergadering. Om deze redenen wordt dit alternatief afgeraden”: blijkt uit een ambtelijk document.
De SP is ook verrast dat in de stukken sprake is van onderzoek naar de realisatie van een leisurepark in Brunssum waar dan een nieuw voetbalstadion zou kunnen worden gebouwd in combinatie met detailhandel en een vrijetijdsaanbod. In de beantwoording van schriftelijke vragen van de SP over dit onderwerp werd dit door Gedeputeerde Staten ontkend. Ogenschijnlijk zou de Maastrichtse profclub MVV buiten schot blijven. Uit het dossier blijkt dat de fusie ook beoogde dat MVV op termijn tot de fusieclub zou moeten toetreden.
Na bestudering van de financiële stukken van de stuurgroep concludeert de SP dat er niet alleen een overschrijding heeft plaatsgevonden met 285.400 euro (reservering provincie bedraagt 500.000 euro) maar dat er ook een aantal opmerkelijke en onduidelijke transacties hebben plaatsgevonden. Zo blijkt uit een rekeningoverzicht dat de stuurgroep grote bedragen van respectievelijk 47.000 euro aan Stichting Fortuna Sittard en 22.000 euro aan Roda JV BV heeft uitgekeerd van het subsidiegeld van de provincie.
De SP zal de verantwoordelijke gedeputeerde tijdens de Statenvergadering van 10 juli om uitleg vragen. Op dezelfde dag staat het feitenonderzoek Sporting Limburg geagendeerd.