Statenlid Laila Kuiper op werkbezoek om de betekenis van recreatie en toerisme voor Limburg te ontdekken
Statenlid Laila Kuiper op werkbezoek om de betekenis van recreatie en toerisme voor Limburg te ontdekken

Laila ging op 4-7 jl. met collega Statenleden op werkbezoek in Midden-Limburg om de betekenis van recreatie en toerisme voor Limburg te ontdekken. Dit werkbezoek werd georganiseerd door Gastvrij Limburg Overleg: Koninklijke Horeca NL, HISWA-RECRON en de Samenwerkende VVV’s Limburg.
Vakantie in Limburg moet bereikbaar zijn voor iedereen, niet alleen voor wie het breed heeft. Tijdens het werkbezoek werden goede voorbeelden getoond, maar ook waar het beter moet.
In Koningsbosch liet Christiaan Fijen (bewoner én regiomanager KHN) zien wat er gebeurt als lokale ondernemers verdwijnen. Geen café, geen winkel, geen leven in de brouwerij. De leefbaarheid staat onder druk. Juist in dorpen als deze moeten we investeren in voorzieningen, ontmoeting en werk.
Bij camping Huttopia De Meinweg zagen we hoe een verwaarloosd vakantiepark is omgevormd tot een natuur inclusieve camping. Een initiatief met oog voor de omgeving, duurzaamheid en de lokale economie. Maar we moeten ook eerlijk zijn: zo’n vakantie is nu vooral bereikbaar voor mensen met een hoger inkomen.
En dat is een gemiste kans. Elk kind zou het leven dicht bij de natuur moeten kunnen ervaren. Buiten spelen, rust, ruimte – dat mag geen luxe zijn. Zulke plekken verdienen steun, maar dan wel met het doel om ze écht toegankelijk te maken voor iedereen.
Daarbij hoort ook goed openbaar vervoer. Duurzame recreatie kan niet zonder bereikbaarheid voor mensen zonder auto.
Op Vakantiepark De Leistert in Roggel zagen we meer ruimte voor verschillende inkomensgroepen, met voorzieningen die ook het dorp ten goede komen. Zo helpt de parksupermarkt om ook de dorpswinkel open te houden, en is de directie actief in het dorpsoverleg. Er wordt ook gewerkt aan verduurzaming, bijvoorbeeld van het zwembad. Dat verloopt niet zonder hobbels, maar de ambitie is duidelijk.
Een voorbeeld van hoe recreatie sociaal, lokaal én toekomstgericht kan zijn.
De rode draad? Recreatie is belangrijk voor Limburg, maar moet eerlijker, bereikbaarder en duurzamer. Geen winstmachine voor projectontwikkelaars, maar vakantie voor iedereen – met eerbied voor de natuur.
Reactie toevoegen