h

SP MOTIE OM DE GROEI VAN LUXE VAKANTIEPARKEN AAN BANDEN TE LEGGEN AANGENOMEN

15 november 2023

SP MOTIE OM DE GROEI VAN LUXE VAKANTIEPARKEN AAN BANDEN TE LEGGEN AANGENOMEN

Foto: Marianne Winthagen

Afgelopen vrijdag is de door SP statenlid Laila Kuiper ingediende SP motie ‘Toerisme in Harmonie’ met een ruime meerderheid door Provinciale Staten aangenomen.

In april zijn we als fractie benaderd door Frank Caris, een van de vaste campinggasten van camping de Cottesserhoeve en door Peter Visser van de Stg. Natuurlijk Geuldal, met het bericht dat de camping is verkocht aan een investeerder die er een luxe vakantiepark van wil maken met 100 huisjes. Een ontwikkeling die zich in het hele land voordoet, m.n. ook in het Zuid-Limburgse Heuvelland en die in de ogen van zowel de landelijke, provinciale als regionale SP een halt toegeroepen moet worden, omdat het ten koste gaat van de kwetsbare natuur,  van de mensen die op een betaalbare manier willen recreëren en van omwonenden.

Landelijk heeft Tweede Kamerlid Sandra Beckerman een Initiatiefnota ‘Red de Camping’ gemaakt om het thema op de Haagse agenda te zetten. Lokaal is er een petitie gestart die ruim 11.000 keer ondertekend is.En de afd. SP Heerlen samen met de vaste campinggasten van camping Cottesserhoeve een actie gestart tegen de komst van dit zoveelste vakantiepark. Dit heeft geleid tot een informatieavond samen met Sandra Beckerman, het aanbieden van de petitie in september aan de Gemeente Vaals en heel veel publiciteit in de media. En op 1-12 a.s. wordt de petitie ook aangeboden aan de Provincie!

Laila: “Ik heb me op provinciaal niveau breder verdiept in het thema. We zijn in gesprek gegaan met alle betrokkenen, waaronder ook de nieuwe eigenaar van de Cottesserhoeve en andere betrokken partijen zoals Visit Zuid Limburg. Daarnaast ben ik ook gaan kijken bij andere parken en heb ik geïnventariseerd waar zich vergelijkbare ontwikkelingen voordoen. Dit alles heeft geleid tot het tot stand komen van de motie Toerisme in Harmonie die het College oproept om te onderzoeken hoe we ongewenste ontwikkelingen van vakantieparken in samenwerking met gemeenten kunnen tegengaan. Ik vond het best spannend of mijn eerste motie als nieuw statenlid zou worden aangenomen. Je bent er maanden mee bezig en dan wordt het toch een beetje een kindje van je.  Ik ben dan ook heel blij met dit resultaat.”

Klik hier voor de tekst van de motie
Gewijzigde Motie 3004 Kuiper c.s. inzake Toerisme in harmonie Limburg - iBabs RIS (bestuurlijkeinformatie.nl)

Klik hier voor de Initiatiefnota Red de Camping
Red de camping - SP

Reactie toevoegen

U bent hier