h

Met verkiezingsprogramma kiest SP Limburg voor de werkende klasse!

4 december 2022

Met verkiezingsprogramma kiest SP Limburg voor de werkende klasse!

Foto: Nico van Lier

Tijdens de regioconferentie van 3 december 2022 in Weert is het verkiezingsprogramma van de SP Limburg vastgesteld door de leden. Met de titel “Limburg is van ons!” kiest de SP in het programma nadrukkelijk voor de belangen van de werkende klasse. In het verkiezingsprogramma doet de SP voorstellen die voor een ommekeer moeten zorgen in het provinciale beleid van het neoliberale marktdenken dat de Limburgse samenleving steeds verder in tweeën deelt en het vertrouwen in de overheid ontwricht.

Kersvers gekozen lijsttrekker Jorge Wolters Gregório licht deze keuze toe:
“Crisis na crisis worden de gevolgen afgewenteld op de gewone Limburgers, terwijl bestuurders en aandeelhouders geen centje pijn lijden. Voor mensen is de maat nu vol, de meeste Limburgers pikken dat niet meer. De SP eist dat zij nu aan de beurt zijn.
Dat is niet radicaal, maar simpelweg eerlijk.”

Opvallende voorstellen in het verkiezingsprogramma zijn het oprichten van een publiek provinciaal energiebedrijf, een publiek provinciaal woonbedrijf en een eigen provinciaal openbaar vervoer bedrijf. De SP wil met het oprichten van deze bedrijven ervoor zorgen dat de energierekening omlaag gaat, betaalbare woningen gebouwd worden en het openbaar vervoer in Limburg verbeterd voor reizigers en personeel.
“Niet langer zal de winst van aandeelhouders op de eerste plek komen maar juist onze Limburgse gezinnen die in deze tijd onze steun het hardst nodig hebben. Dat is geen discussie over kruimels, maar over levenskansen voor onze kinderen”, aldus de Roermondenaar.

Andere belangrijke voorstellen van de SP zijn dat de partij vijftig miljoen euro wil investeren in gelijke kansen voor iedereen en sociale achterstanden inhalen. Ook stimuleert ze jonge makers in de culturele sector door talentontwikkeling te ondersteunen. Het verhogen van het minimumloon naar 15 euro per uur voor iedereen die werkt voor of in opdracht van de provincie is een harde eis. Tegelijkertijd draait de SP de geldkraan dicht voor de vervuilende industrie, verzet de partij zich tegen de verdozing van het Limburgse landschap door grote loodsen en wordt er een einde gemaakt aan het gedoogbeleid van illegale huisvesting van arbeidsmigranten. Wolters: “We zullen geld halen waar het zit en besteden waar het het hardst nodig is. Zo willen we het vertrouwen in de overheid bij arbeidersgezinnen in volksbuurten en boeren op het platteland herstellen”

Naast het verkiezingsprogramma werd in Weert ook de kandidatenlijst vastgesteld. Naast lijsttrekker Jorge Wolters Gregório bestaat de top 10 van de lijst uit Cynthia Smeets uit Maastricht, Laila Kuiper uit Venlo, Peter Visser uit Valkenburg a/d Geul, René van der Valk uit Eijsden-Margraten, Alexander Vervoort uit Venlo, Jan Hendriks uit Venray, Anita Hendriks-Berg uit Heerlen, Jos Piefer uit Kerkrade en Kay van der Schaaf uit Beek.
Marc van Caldenberg uit Landgraaf is lijstduwer op plaats 47.

Kijk voor de volledige lijst en programma op: VERKIEZINGEN 2023 :: SP Limburg

Reactie toevoegen

U bent hier