h

FELICITATIES VOOR DE KINDER EN JONGERENRECHTSWINKEL (KJRW) VAN DE SP STATENFRACTIE

7 februari 2022

FELICITATIES VOOR DE KINDER EN JONGERENRECHTSWINKEL (KJRW) VAN DE SP STATENFRACTIE

Foto: Marianne Winthagen

Na jaren van onzekerheid over de financiering van de KJRW, is in november vorig jaar door SP Statenlid Yolanda Claessens een voorstel voor een structurele financiering van 15.000 euro p/jr door de Provincie met een ruime meerderheid in Provinciale Staten aangenomen. Reden voor Yolanda om samen met fractievoorzitter Marc van Caldenberg de drijvende kracht achter de KJRW, mw. Mr.  Şirin Ayangil, op haar kantoor in Valkenburg te bezoeken en haar te feliciteren met dit succes. 

Want met deze structurele financiering is het voortbestaan van de KJRW veilig gesteld en daarmee de rechtshulp aan zo’n 600-800 kinderen p/jr. Kinderen hebben namelijk geen recht op financiële bijstand als ze een procedure willen starten, waarbij het in 90% van de gevallen gaat om kinderen die met een echtscheiding van hun ouders te maken hebben. De KJRW, die voornamelijk met vrijwilligers en rechtenstudenten werkt, bestaat al sinds 1991. Het is destijds opgericht door kinderrechters, advocaten en officieren van justitie en werd vanuit het Rijk gefinancierd.  Door het overhevelen van taken naar gemeenten is het belangrijke werk van de KJRW echter in de loop der jaren wegbezuinigd, waardoor men nu afhankelijk is van subsidies en giften. De KJRW kreeg drie jaar lang subsidie van de gemeente Maastricht, maar vanwege bezuinigingen verviel die in 2021. De provincie nam die op aandringen van de SP Statenfractie al voor 2021 over, maar vanaf 2022 wordt dat dus structureel.

Reactie toevoegen

U bent hier