h

DE EEN-POT-NAT COALITIE IS EEN FEIT

6 juli 2021

DE EEN-POT-NAT COALITIE IS EEN FEIT

Afgelopen vrijdag 2-7-21 zijn de nieuwe 6 gedeputeerden na een uitgebreid debat in het Provinciehuis benoemd. Hieronder aan de hand van enkele citaten, uitgesproken in het debat door fractievoorzitter Marc van Caldenberg, wat wij als SP van dit nieuwe college en de gang daar naartoe vinden.  

Van Caldenberg bracht naar voren dat dit debat wordt gevoerd omdat ‘wij afscheid wilden nemen van de stinkende bestuurscultuur van het CDA waarbij oogluikend de belangenverstrengeling werd toegestaan omdat er geen regels waren die dat verboden. Een bestuurscultuur waar wij, als het aan ons ligt, volledig schoon schip mee moeten maken. Maar we constateren ook, nog voordat de risicoprofielen met deze staten zijn gedeeld, wederom dat het CDA als eerste partij al heeft gecommuniceerd volledig achter de nieuwe gedeputeerden te staan  en daar verheugd over te zijn. Als het pluche vrij is dan is er altijd wel een CDA-er die er op wil gaan zitten’.  

Verder noemt Van Caldenberg het ‘een blamage dat een meerderheid van de staten accepteert dat iemand uit Den Haag (red. Remkens) dat hier moet komen doen en dat wij ons de tijdsdruk hebben laten opleggen om het niet zelf te doen.’ Iets waar de SP niet in mee is gegaan.

Het nieuwe college wordt gepresenteerd als een Extra Parlementair College maar het blijkt dat  alle gedeputeerden zijn gevraagd door vertegenwoordigers van hun eigen partij om gedeputeerde te worden en niet door gouverneur Remkes.
‘Het ziet er uit als een coalitie, het klinkt als een coalitie en het stinkt als een coalitie, dus dan zal het ook wel een coalitie zijn. Een coalitie die merkwaardig genoeg wel verder gaat met de ingeslagen koers van die vorige knetter rechtse coalitie. Er verandert dus helemaal niets. De PVV en Forum voor Democratie zijn inwisselbaar geworden voor Groen Links, de Partij van de Arbeid en D66. Zolang de VVD en het CDA maar aan de macht blijven en kunnen bepalen wat er gebeurt. Dus eigenlijk de een-pot-nat coalitie’, aldus Van Caldenberg.

Op de vraag Wat de politieke visie van de gedeputeerden is? bleef het antwoord uit.
Van Caldenberg: ‘We gaan dadelijk gedeputeerden benoemen zonder programma, zonder visie, zonder plan. Wat ons betreft had het verder moeten gaan met stabiel, sociaal en integer. Een goed bestuur met visie, dat gaat boven quick and dirty. En het resultaat blijkt nu wel, want we moeten nog minimaal tot oktober wachten voordat we enige duidelijkheid hebben over waar dit college voor staat. En dat was nu juist niet de bedoeling om dat te communiceren naar de Limburgers. Het enige wat lijkt te veranderen in Limburg, dat is niet de bestuurscultuur, dat is niet het beleid, maar dat zijn de poppetjes. Dat wat er straks zit is niet sociaal,  er ligt geen beleid, is volstrekt instabiel los zand en het proces om tot hier te komen is niet integer geweest’.

Op de vraag Hoe de SP zich tot dit nieuwe college gaat verhouden? luidt het antwoord:
‘Hard op de inhoud en zacht op de persoon, zoals u dat van de SP gewend bent’!

Reactie toevoegen

U bent hier