h

Stop ultra korte vluchten tussen MAA en Luik !

12 november 2019

Stop ultra korte vluchten tussen MAA en Luik !

Foto: byeangel / Flickr

De SP in het Limburgs Parlement vindt dat de provincie als eigenaar en exploitant van Maastricht Aachen Airport (MAA) korte vrachtvluchten naar vliegveld Bierset bij Luik moet verbieden.

Volgens SP-statenlid Rene van der Valk veroorzaken dergelijke vluchten nog meer overlast en dragen ze bij aan nog meer gezondheidsklachten voor omwonenden. "deze korte vluchten zijn absurd en zijn relatief zeer vervuilend in vergelijking met lange afstandsvluchten en vervoer over het spoor en de weg".
Onlangs vonden er twee vluchten plaats tussen MAA en Bierset. Het gaat om vluchten van Qatar Airways. Die vliegmaatschappij vliegt regulier met goederen van Doha naar Mexico, met een tussenstop in Luik. De afgelopen weken werd twee keer een tussenlanding gemaakt op MAA, waar lading wordt afgeleverd voor een Nederlandse klant.

Vervolgens wordt in acht minuten de afstand van 38 kilometer naar Bierset overbrugd. Dat is nodig omdat de toestellen vanwege de baanlengte in Maastricht niet met volle tanks kunnen vertrekken voor de vlucht naar Mexico.

Tweede Kamerleden hebben eerder er bij VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen op aangedrongen een einde te maken aan dit soort vluchten.

De SP in het Limburgs Parlement sluit zich daar nu bij aan en wil dus dat het provinciebestuur een verbod uitvaardigt 'als de minister niet ingrijpt'. Wel vraagt de oppositiepartij eerst met de minister in overleg te treden om aan te dringen op afschaffing van de vluchten tussen MAA en Bierset.

Klik hier om de schriftelijke vragen te lezen.

 

 

 

 

Tekst: Deels 1limburg Jean van Hoof 

Reactie toevoegen

U bent hier