h

SP wil helderheid voor personeel en reiziger over handhaving verbod op gezichtsbedekkende kleding

5 oktober 2019

SP wil helderheid voor personeel en reiziger over handhaving verbod op gezichtsbedekkende kleding

Foto: onbekend / internet

Gisteren 4 oktober heeft de SP Fractie een motie mee-ingediend die gaat over het handhaven van de wet op het verbod van het dragen van gezichtsbedekkende kleding. 

De indiening is wel voorzien van een uitgebreide stemverklaring die u hieronder kunt nalezen.

De stemverklaring

Voorzitter,

Wij ondersteunen deze motie. Desalniettemin heeft onze fractie de behoefte aan een uitgebreide stemverklaring hiervoor, wat zijn basis kent in een opinie-artikel van onze partijgenoot Jasper van Dijk.

Wij hopen van harte dat vrouwen die door anderen worden gedwongen gezichtsbedekkende kleding te dragen, deze met een beroep op deze wet eindelijk kunnen afwerpen.

Het is tegelijkertijd geen makkelijk onderwerp want een verbod op het dragen van een kledingstuk is een uiterste middel. En toch zijn wij voorstander van deze wet. En wel om de volgende redenen:
1. De wet is geen totaalverbod maar een gedeeltelijk verbod: in openbare voorzieningen zoals scholen, ziekenhuizen, openbaar vervoer en gemeentehuis. Het is een verbod om je gezicht te bedekken op plekken waar communicatie en identificatie belangrijk zijn – alleen al om misleiding te voorkomen. Daarom geldt de wet ook voor bivakmutsen en integraalhelmen.
2. Gezichtsbedekkende kleding belemmert communicatie. Juist in openbare voorzieningen is communicatie belangrijk. Een student met gezichtsbedekkende kleding bemoeilijkt goed onderwijs, een patiënt met gezichtsbedekkende kleding bemoeilijkt goede zorg. Een leraar of een buschauffeur met gezichtsbedekkende kleding is al helemaal ondenkbaar. Ook als het gaat om (sociale) veiligheid is een verbod wenselijk.
3. Gezichtsbedekkende kleding staat voor ongelijkwaardigheid vaak tussen man en vrouw.

Om deze redenen vind onze fractie het verbod goed te verdedigen. Dat betekent niet dat vrouwen met een gezichtsbedekkende kleding nu vogelvrij zijn en door iedereen nagejaagd mogen worden. Ik neem ook afstand van de PVV die het verbod vooral gebruikt voor zijn eigen anti-islam agenda of Forum dat bij monde van de heer Vincken discrimineert op basis van het land van herkomst. Het is gemakkelijk scoren over de rug van een vrouw die op weg gaat naar haar werk, terwijl het Limburgse provinciebestuur met daarin PVV, Forum een VVD de deur wagenwijd openzetten voor arbeidsmigranten terwijl er nog duizenden Limburgers aan de kant staan. Makkelijk scoren, maar in de praktijk doet ze er niks aan.

Waar het onze fractie wel om gaat is dat de overheid een kader stelt en dat niet isolatie en segregatie, maar integratie en gelijkwaardigheid bevorderd worden.

Tegenstanders van het verbod op gezichtsbedekkende kleding wijzen veelal op het recht op zelfbeschikking. Wij vinden zelfbeschikking ook heel belangrijk, maar dat mag geen reden zijn om je gezicht te verbergen op school of in de bus. Instanties hebben het recht te weten met wie zij te maken hebben (het zou wat zijn; dan laat je je examen gewoon door iemand anders doen). Daarnaast: als iemand – op grond van zelfbeschikking – wil naaktlopen wordt dat ook niet geaccepteerd. Zelfbeschikking is dus belangrijk, maar ook betrekkelijk.

Tot slot zijn wij niet naïef, maar we hopen van harte dat vrouwen die door anderen worden gedwongen gezichtsbedekkende kleding te dragen, deze met een beroep op deze wet eindelijk kunnen afwerpen.

Met het bijbehorende videofragment uit de vergadering.

<iframe src="//sdk.companywebcast.com/sdk/player/?id=provincielimburg_20191004_1&offsets=2019-10-04T16:37:38.483Z,2019-10-04T16:43:25Z" width="1280" height="720" frameborder="0" allowfullscreen mozallowfullscreen webkitallowfullscreen></iframe>

Met 23 vóór stemmen en 19 tegen stemmen is de Motie aangenomen.

Reactie toevoegen

U bent hier