h

Reactie op Collegeprogramma (De Volledige Tekst)

28 juni 2019

Reactie op Collegeprogramma (De Volledige Tekst)

Psssst! Psssst! Zei het meisje tegen de jongen die smoorverliefd op haar was. “Je mag tegen niemand zeggen dat we samen zijn, want anders proberen ze er een stokje voor te steken. Maar ik hou echt van je,” zei het meisje. De jongen besloot niks te zeggen tegen niemand, omdat hij zo graag bij haar wilde zijn. Hij kon zijn geluk niet op.

Maar naarmate de weken verstreken begon het meisje steeds meer van de jongen te vragen. Hij moest steeds vaker dingen doen waar hij niet achter stond, alleen maar om bij haar te kunnen zijn. Zelfs afstand nemen vrienden, want als iemand achter hun relatie kwam zou het voorbij zijn. De jongen werd steeds ongelukkiger, het meisje zag hij niet zo vaak. Hij had alles opgegeven voor haar, maar nog steeds voelde hij de hoop hij ooit echt samen zou zijn met zijn grote liefde.

Die droom spatte op een dag op brute wijze uiteen. De jongen kwam thuis en trof daar het meisje aan, met een ander. De jongen was woest en sprak haar hier op aan. “Ik hou van je, echt waar! Zei het meisje, maar ook van al die anderen. Af en toe heb ik behoefte aan wisselende contacten, zei het meisje.
Compleet vernedert, verliet de jongen de kamer en besloot weg te gaan.

Dames en Heren,

Het extra-parlementaire college. Een staatskundig rookgordijn dat door Koopmans is opgetrokken om voor de CDA achterban om de tuin te lijden dat de zij een coalitie aangaan met de PVV en Forum voor democratie. Dat is natuurlijk faliekant mislukt. Lees de bijdrages van de heren Amhaouch en Ensberg er op na. En deze week kraaide Thierry Baudet victorie in de achtertuin van Ruud Burlet over het feit dat FvD gaat meebesturen in Limburg.

Koopmans is samen met mevrouw Strauss allereerst aan de slag gegaan om zelf mensen te zoeken die gedeputeerde moesten worden, alvorens er over de inhoud tot overeenstemming te komen. Ook hier ging het dus op de eerste plaats over de baantjes, in plaats van over de koers voor Limburg. En over die inhoud. Daar gaan we vandaag niet eens over stemmen. Het parlement wordt volledig buitenspel gezet als het gaat over de inhoudelijke koers voor Limburg., niks vernieuwends, Eerder een voorzetting van de oude CDA-machtspolitiek, Daar is niks extra-parlementairs aan, eerder extra-dictatoriaal. Nog voordat Forum voor democratie heeft plaatsgenomen in de coalitie, maken ze al onderdeel uit van het partijkartel.

Ga je dan kijken naar de inhoud van dat collegeprogramma dan vallen een aantal zaken op. De PVV heeft alles gedaan voor de zetel van de heer Housmans. Standpunten over Arbeidsmigratie en Referenda zijn aan de kant gezet, het budget voor de sociale wordt flink gesneden. Maar het doel is bereikt. De heer Housmans komt straks in het College.

En dan Forum. Het enige wat forum lijkt te hebben binnengehaald is het organiseren van een referendum, correctief en bindend. Dat lijkt heel mooi, maar u bent blij gemaakt met een dooie mus. Net zoals toen Statenlid Koopmans de vorige referendum indiende, zijn de criteria om daadwerkelijk een referendum te houden zo streng, dat ze onmogelijk een referendum kunnen houden. Hoge opkomstdrempels, en alleen over onderwerpen in de hele provincie. Ik voorspel u dat we in 4 jaar tijd geen referendum zullen hebben dat voldoet aan deze criteria

Getekend bij het kruisje, alles weggeven, en dan nog mogen beiden partijen nog steeds niet er echt bij horen. Geen coalitie. Wat een vernedering.

En dan de publicatie van gisteren in de NRC en de Limburger. Over politieke benoemingen. In het collegeprogramma komt het woord integriteit niet voor zoals onze gouverneur terecht ons als Staten voor waarschuwde. We zijn in rot geschrokken, van de aard en de omvang van deze benoemingen. Het gemak waarmee CDA’ers hierover spreken als het de normaalste zaak van de wereld is. Ongeloof overheerst bij onze fractie. Hoe is het mogelijk? Termen als vriendenrepubliek en Limbabwe komen weer boven drijven.

Voorzitter, de onderste steen moet boven. De staten zijn aan zet en haar controlerende taak uitvoeren.

Hier de link naar Beeld en geluid van deze toespraak 

Reactie toevoegen

U bent hier