h

Songfestival en Maastricht...

20 mei 2019

Songfestival en Maastricht...

Foto: onbekend / internet

Het liedje Dinge Dong van Teach In,was in 1975 het laatst winnende liedje op het songfestival voor Nederland.

Eindelijk na decenia hebben "we" weer eens het Eurovision Songfestival gewonnen. Duncan Laurence heeft met een fantastisch optreden afgelopen zaterdag het Eurovisiesongfestival gewonnen. We hebben met miljoenen anderen zaterdagavond voor de tv gekluisterd gezeten, aangemoedigd en gejuicht. Een enorm succes voor hem en ontzettend knap dat hij er voor zorgde dat na 44 jaar Nederland eindelijk weer won. Het succes en de felicitaties van onze allemaal komen hem toe.

Vlak na het bekend maken - sommigen zelfs ervoor - van de definitieve uitslag zag je openlijke sollicitaties om een graantje te kunnen meepikken van het succes van een ander, zonder daar ook maar een bijdrage van te hebben geleverd. Presentatoren, congrescentra en politici. Van Zwolle, naar Amsterdam tot Maastricht. Van de PVV, naar het CDA tot de Partij voor de Dieren. Het opportunisme viert hoogtij in een roes van euforie.

Over een paar dagen staan we met zijn allen weer met beide benen op de grond. Dan maakt de euforie plaats voor het realisme dat het organiseren van het songfestival een enorme klus is, waar veel tijd en geld in geïnvesteerd moet worden.
De vraag is of diezelfde mensen die nu zo gretig zijn om een graantje mee te pikken dan ook weer vooraan staan als de miljoenen op tafel gelegd moeten worden.

Het songfestival moet een volksfeest worden voor jong en oud, man en vrouw, rijk of arm. Iedereen moet mee kunnen doen. En als dat in Limburg kan, dan is dat prima. Als het een elite-feestje wordt, kan het beter naar Amsterdam of naar Wassenaar.

Onze voorwaarden zijn helder: Het festival wordt toegankelijk en betaalbaar voor iedereen én politici betalen gewoon zelf hun eigen toegangskaartje.

Reactie toevoegen

U bent hier