h

Provinciaal referendum over gemeentelijke herindeling van de baan

7 juli 2017

Provinciaal referendum over gemeentelijke herindeling van de baan

Foto: DennisM2 / flickr.com

Provinciale Staten is tijdens de Statenvergadering van 6 juli tot inkeer gekomen en heeft besloten het belachelijke idee voor een provinciaal referendum over de gemeentelijke herindeling van Heerlen en Landgraaf niet uit te voeren. De Statenfractie van de SP was van meet af aan tegen zo’n referendum en nam tijdens het debat het voortouw om andere partijen te overtuigen dat dit een verspilling van tijd, moeite en geld zou zijn. 

Fractievoorzitter Bram Schaminée schetste tijdens de vergadering van Provinciale Staten in zijn betoog een toekomstbeeld van wanneer het referendum door zou gaan. De datum is 25 oktober 2017. Een prachtige nazomerdag. En de dag dat er in heel Limburg een referendum wordt gehouden over de herindeling van Landgraaf en Heerlen. Voor gemeenschapshuis De Wieken in Mook, vandaag omgetoverd tot stembureau, geen lange rijen. Er staat wel een bord voor de deur, maar voorbijgangers hebben geen idee waar het over gaat. Binnen in het stembureau vragen de vrijwilligers zich af, waarom komt er toch niemand vandaag? Het is al middag en een van besluit te bellen met zijn neef, die vrijwilliger is bij een stembureau in Nederweert, gemeenschapshuis De Pinnenhof. Ook daar loopt het niet bepaald storm en men vraagt zich af wie dit zo bedacht heeft, want dit is verspilde moeite.

Met deze inleiding toonde Bram Schaminée aan dat een provinciaal referendum voor een gemeentelijke herindeling een belachelijk idee is. Een volksraadpleging behoort gehouden te worden onder de bevolking die het betreft. Er wordt ook geen referendum georganiseerd in heel Nederland over de Limburgse motorrijtuigenbelasting of in heel Europa over het afschaffen van het eigen risico in de Nederlandse zorg.

De gemeenten waren aan zet om hun inwoners te raadplegen toen zij een eventuele fusie aan het voorbereiden waren. Het stond ze vrij om daar op enig moment ook een referendum over te organiseren. Dat daar niet voor gekozen is, is een lokale afweging geweest, maar dat is niet te repareren met een provinciaal referendum.

Gelukkig kwam een meerderheid van partijen hiermee tot inkeer waarmee Provinciale Staten besloot af te zien van een provinciaal referendum voor de gemeentelijke herindeling van Heerlen en Landgraaf. 

Reactie toevoegen

U bent hier