h

Prevoo pakt malafide afvalverwerkers aan

4 maart 2016

Prevoo pakt malafide afvalverwerkers aan

Foto: Todd Lappin / flickr.com

De provincie Limburg grijpt hard in bij afvalbedrijven die zich niet aan de regels houden. Gedeputeerde Daan Prevoo (SP) is het zat dat de belastingbetaler steeds vaker opdraait voor de rekening. Vaker controleren, strenger straffen en een integriteitstoets. Met dat pakket hoopt hij misstanden bij afvalverwerkingsbedrijven terug te dringen. 

Een afvalverwerkingsbedrijf maakt er een puinhoop van, krijgt dwangsom na dwangsom, de provincie ruimt het uiteindelijk op. Terwijl men de kosten bij het bedrijf wil verhalen, gaat deze failliet. Daardoor komt de rekening bij de mensen te liggen.  'Dat kan zo niet langer', aldus Prevoo. Bedrijven in de branche die een nieuwe vergunning nodig hebben, worden daarom voortaan onderworpen aan integriteitstoets Bibob. Zeker als het mis dreigt te gaan, wordt er voortaan vaker geïnspecteerd. Bedrijven die herhaaldelijk de fout in gaan worden zwaarder gestraft. Als na een waarschuwing niet wordt ingegrepen, wordt het bedrijf gesloten. 

Daarbij gaat Prevoo lobbyen voor meer financiële zekerheid. In 2008 werd door de Tweede Kamer het zogeheten 'besluit financiële zekerheid milieubeheer' opgeheven. Daarna hoefden bedrijven niet meer garant te staan voor saneringskosten op milieuvlak. Prevoo: 'Je ziet nu wat de consequentie is. Dat ga ik onder de aandacht brengen van de landelijke politiek. Het wordt tijd dat de vervuiler weer gaat betalen.'

Reactie toevoegen

U bent hier