h

Prevoo: 'Sluit Tihange, herstart Clauscentrale'

18 januari 2016

Prevoo: 'Sluit Tihange, herstart Clauscentrale'

Foto: Frans Peeters / flickr.com

Gedeputeerde Daan Prevoo wil dat de Clauscentrale in Maasbracht weer in gebruik wordt genomen. De gascentrale zou energie kunnen leveren aan België, dat de omstreden kerncentrale in Tihange dan zou kunnen sluiten. De gedeputeerde maakt zich in Brussel en Den Haag hard voor het plan. Inmiddels is er volop media-aandacht voor het plan. 

De Belgische kerncentrale Tihange, gelegen op zo'n 50 kilometer van Maastricht, kampt al jaren met problemen. De centrale heeft na verschillende incidenten al stil gelegen. Zowel de Duitse als de Nederlandse overheid pleiten voor sluiting van Tihange voordat het een keer echt fout gaat en er een kernramp ontstaat. De Belgische overheid beweert echter dat Tihange nodig is om in 's lands energiebehoefte te voorzien.

In Maasbracht staat de Clauscentrale. Deze gascentrale is in 2012 voor ruim 1 miljard gerenoveerd en sindsdien de efficiëntste gascentrale van Europa. Vanwege een overaanbod aan energie is staat de centrale sinds juli 2014 echter stil. Wat eigenaar RWE en SP-gedeputeerde Prevoo betreft zou deze centrale stroom aan België kunnen leveren zodat Tihange gesloten kan worden. 

Om stroom te kunnen leveren aan het Belgische elektriciteitsnet moet een dertien kilometer lange kabel worden aangelegd. Energiemaatschappij Essent heeft het afgelopen jaar tevergeefs met de Belgische regering onderhandeld over de aansluiting van de Clauscentrale op het Belgische net. Europese aanbestedingsregels blijken die oplossing te belemmeren, aldus Prevoo. Met zijn lobby wil hij proberen toch een gaatje in die Brusselse regels te schieten.

Afgelopen week besteedde het programma Lokalzeit van de Duitse omroep WDR aandacht aan het alternatief van Daan Prevoo.

Inmiddels hebben de steden Maastricht en Aken zonder overleg met de provincie aangekondigd juridische stappen tegen België te willen ondernemen. Dit vindt Prevoo onverstandig: 'Door alleen met het vingertje te wijzen kun je verwachten dat de Belgen de deur voor overleg dichtgooien'. Volgens Prevoo zal Nederland met de Belgen moeten meedenken over een alternatief. Een optie heeft hij dus zelf al aangereikt, waarvoor hij zelf dus ook al in actie is gekomen. 

Reactie toevoegen

U bent hier