Heeft Sabic haar zaken op orde?
Heeft Sabic haar zaken op orde?
Uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt dat er bij chemisch bedrijf Sabic in 2012 twee storingen zijn geweest die tot zeer ernstige ongelukken hadden kunnen leiden. Sabic heeft beterschap beloofd en naar eigen zeggen procedures aangepast. Statenlid Peter Visser vraagt zich af of het bedrijf haar zaken nu wel op orde heeft.
Afgelopen november verscheen een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid met als titel 'Twee emissies van gevaarlijke stoffen bij Sabic te Geleen'. Het eerste incident vond plaats in januari tot en met maart 2012. In drie perioden van meerdere dagen in deze maanden is 2000 ton zeer licht ontvlambaar toxisch kraakgas verdund naar de buitenlucht uitgestoten. Verondersteld werd dat 17 kilo per uur werd uitgestoten, de werkelijke emissie lag tussen 250 en 500 kilo per uur. Omdat het gas duidelijk en intens geroken werd had men kunnen weten dat het hier om veel meer gas ging. Plotselinge hogere vervuiling in het systeem werd niet gedetecteerd en de oorzaken zijn niet bekend. Men vermoedt dat het om meerdere oorzaken gaat. De uitstoot van deze kankerverwekkende stoffen wordt niet beschouwd als gevaar voor de volksgezondheid, maar dit had anders kunnen aflopen.
Het tweede incident was een lekkage door een slecht gemonteerde pakking waardoor er in de omgeving een hogere concentratie van brandbare gassen ontstond. De uitstoot is boven de norm uitgekomen waardoor zeer gevaarlijke situaties zijn ontstaan die hadden kunnen leiden tot een ernstige ramp.
In het rapport staat in de reflectie op beide voorvallen het volgende:
In beide gevallen bleek achteraf een onderschatting van de omvang van de lekkage welke kunnen leiden tot levensbedreigende situaties. In dit soort gevallen dient direct uitgegaan te worden van een ‘worst case scenario’ en dat is, gezien de onderschatting op zijn minst te laat gebeurd. Bij onderschatting worden niet de juiste maatregelen genomen zoals het direct uit bedrijf nemen van een installatie en/of evacuatie van personeel.
De SP is van mening dat uit het voorgaande blijkt dat er heel wat mis is gegaan. Installaties die mogelijk verouderd zijn en daardoor slijtagegebreken kunnen vertonen. Reparaties die onjuist uitgevoerd zijn en waarbij geen deugdelijke controle heeft plaatsgevonden. Twee voorvallen die veel grotere gevolgen hadden kunnen hebben voor personeel en omgeving. Sabic heeft beterschap beloofd en procedures aangepast.
Statenlid Peter Visser wil nu van Gedeputeerde Staten weten of er tussen 2012 en nu nog meer van dit soort voorvallen hebben plaatsgevonden, of Sabic inmiddels de zaken wel op orde heeft en of dit rapport gevolgen heeft voor de wijze van handhaving vanuit de provincie.
Reactie toevoegen