h

PVV doet helemaal niets tegen radicalisering

18 september 2015

PVV doet helemaal niets tegen radicalisering

Foto: bnr / bnr.nl

Op verzoek van de PVV debatteerde de Statencommissie Cultuur en Samenleving afgelopen vrijdag over het thema radicalisering. Als SP delen wij de zorgen van PVV met betrekking tot de toename van radicalisering in Limburg. Dit is zeker niet iets waarvoor we onze ogen moeten sluiten en waar we continu over moeten blijven praten. De SP in Limburg heeft dit thema de afgelopen tijd consequent kritisch gevolgd. Daarnaast is het als actiepunt opgenomen in het coalitieprogramma. Wanneer je bekijkt wat de PVV in Limburg concreet heeft gedaan om radicalisering te voorkomen kom je maar tot een conclusie: helemaal niets. 

Eind juli ontvingen alle fracties een brief van de PVV-fractie waarin zij hun zorgen uitten over  islam-radicalisering in Limburg. Daarnaast deed men het verzoek om de situatie te bespreken om te zien hoe andere fracties en Gedeputeerde Staten hierover denken.

Statenlid Bianca Evers uitte bij aanvang van haar betoog haar bedenkingen bij de timing van de PVV om dit debat nu te voeren. Begin dit jaar heeft het CDA de motie inzake onderkenning (grensoverschrijdende) radicalisering ingediend. Deze motie bracht onder de aandacht dat er de laatste tijd veel aanslagen gepleegd worden en dat radicaliserende jongeren zich ook in Maastricht ophielden. Deze motie droeg de provincie op om in te grijpen door radicalisering vroeg te signaleren en hierbij de Euregionale contacten maximaal te benutten. Daarnaast moest het provinciebestuur zich op preventie gaan richten door samen te werken met maatschappelijke organisaties. Naast D’66 was de PVV de enige partij die deze motie niet steunde, en dus niet thuis gaf. Men was van mening dat de motie te zwak was en te laat kwam. Het interpellatiedebat wat men hierover destijds aankondigde heeft nooit plaatsgevonden.    

Vervolgens had men in april de afhandeling van de genoemde motie op de agenda kunnen zetten. Weer bleef het stil vanuit de PVV-hoek. Evers: ‘De SP was de enige partij die destijds aanvullende vragen gesteld heeft over de aanpak van de radicalisering door de provincie. Waarom heeft de PVV toen niet gereageerd?’

Eind juni had de PVV nog een kans. Bij de ingekomen stukken van de commissie Financiën, Economie en Bestuur stond een stuk over radicalisering in Limburg met daarin de antwoorden op de vragen die de SP in april had gesteld. En weer stelde de PVV het beleid van de provincie niet aan de kaak. ‘Het lijkt er op dat de PVV radicalisering alleen interessant vindt als ze hier zelf alle aandacht mee kunnen trekken. Een andere verklaring kan ik niet bedenken voor de houding van hen op dit onderwerp’, aldus Bianca Evers:

‘De PVV gaf in februari aan dat de motie te laat kwam. In plaats daarvan kun je nu concluderen dat het juist de PVV is die achter de feiten aan loopt.’

Wat heeft de PVV zelf bereikt?
Toen de PVV in 2011 zelf in de coalitie zat stond in het gehele coalitieakkoord geen enkel woord over islam-radicalisering.  Tijdens het debat in de Statencommissie gaf PVV-fractievoorzitter Heemels hierop aan dat ‘dit kwam omdat dit van het CDA niet mocht’. Wat deed de PVV dan eigenlijk in die coalitie? Toen de PVV in de coalitie zat werd er een speciale gedeputeerde ‘Veiligheid’ aangesteld. Bianca Evers: ‘Het enige wat deze gedeputeerde heeft gedaan is voor 900.000 euro kierstandhouders uitdelen aan huishoudens in Limburg. Alsof we daarmee de radicalisering hebben teruggedrongen’.  

Wat doet de SP aan preventie van radicalisering?
De SP vindt dat de provincie een rol in het voorkomen van radicalisering moet spelen. Maar hier zit een grens aan. Wij kunnen niet de rol van landelijke en gemeentelijke overheid overnemen. Wij kunnen hier alleen in ondersteunen. De SP besteed met de huidige coalitie wel aandacht aan radicalisering en heeft dit zelfs opgenomen in het coalitieakkoord. De SP is gedurende het jaar wel kritisch gebleven over dit onderwerp en heeft niet zitten slapen tijdens commissies. Ook zijn er vier specialisten op het gebied van radicalisering aangesteld door de provincie met steun van SP-gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen. Deze specialisten gaan voorlichting geven op scholen, moskeeën en bij gezinnen over radicalisering. Ook dienen zij  als aanspreekpunt voor leraren beschikbaar te zijn zodat leraren radicaal gedrag onder leerlingen snel kunnen melden. Kortom: De SP heeft tot nu toe al meer bewerkstelligd op het gebied van het voorkomen van radicalisering dan de PVV.

Reacties

Onlangs ook een symposium gehouden binnen jeugdzorg vroegtijdig radicalisering te herkennen

Reactie toevoegen

U bent hier