h

Traffic Informers behouden voor Limburg

21 juni 2015

Traffic Informers behouden voor Limburg

Foto: Traffic Informers / trafficinformers.nl

Het project Traffic Informers blijft behouden voor Limburg. Voor dit project vertellen verkeersslachtoffers, die voor hun leven zijn getekend, hun verhaal aan scholieren. In het afgelopen maart verschenen evaluatierapport van het verkeersveiligheidsproject stond vermeld dat Gedeputeerde Staten er mee wilde stoppen na 2015. Dit ondanks dat het project juist ontzettend succesvol is. Reden voor Statenlid Bianca Evers om namens de SP samen met de VVD in de Statenvergadering van 19 juni een motie in te dienen voor behoud van het project. Deze kreeg de volledige steun van Provinciale Staten.

De SP kon zich helemaal niet vinden in de argumenten die genoemd worden in het evaluatierapport om te stoppen met het project Traffic Informers. Voornaamste reden van Gedeputeerde Staten om te stoppen met dit project is dat de huidige projectmanager na 2015 gaat stoppen en dat ze geen nieuwe projectmanager kunnen vinden. Het lijkt de SP onwaarschijnlijk dat je in deze economische tijden waar nog steeds heel veel mensen werkloos thuis op de bank zitten, je nergens een nieuwe projectmanager kunt vinden. Verder wordt er in het rapport vermeld dat men bang is dat als men weer een zzp’er als projectmanager voor dit project aanneemt de achtervang niet geregeld zou zijn. De huidige projectmanager is echter ook zzp’er en zij doet dit al 12 jaar zonder problemen. Ook hebben drie mensen binnen het huidige projectteam van de Traffic Informers aangegeven dat ze de taken van de huidige projectmanager willen overnemen. Ook twijfelt GS over het effect en de toegevoegde waarde van dit project. Het feit dat scholen en scholieren zo enthousiast zijn over dit project geeft al aan dat dit project toegevoegde waarde heeft. Als scholen niet overtuigd zouden zijn over dit project en scholieren niet enthousiast zouden zijn, waarom zouden scholen dan ieder jaar weer opnieuw de Traffic Informers vragen om terug te komen om nieuwe sessies te houden? Het project is zelfs zo succesvol dat de huidige projectmanager soms scholen moet afwijzen omdat ze al volledig volgeboekt zijn voor het jaar.
Men moet zich voorstellen dat na 2015 er meer dan 7152 sessies hebben plaatsgevonden waarbij er meer dan 200.000 leerlingen bereikt zijn. Een enorm bereik.
Ook over het effect van dit project hoef je niet te twijfelen. De SP heeft zelf een sessie bijgewoond van de Traffic Informers en heeft daar het effect zelf aan den lijve ondervonden. Bianca Evers: "Een klas vmbo’ers in de leeftijd van 15 jaar is normaal moeilijk stil te krijgen. Wanneer een traffic informer zijn verhaal houdt is de hele klas muisstil, soms met de mond open, aandachtig aan het luisteren. Dit project is uniek in zijn soort."

In het rapport wordt vermeld dat er overlap is met het project Totally Traffic, dat zich richt op 12 tot 16 jarigen.  Traffic Informers richt zich op 15 tot 25 jarigen, een hele andere doelgroep.
Kortom wanneer men kijkt naar het bereik, succes en effect van dit project moet dit project gewoon door. Dit was Provinciale Staten het volledig met SP en VVD eens.
Dit tot opluchting van Evers: "Het is belangrijk dat dit project een vervolg krijgt, zodat jongeren direct geconfronteerd worden met de gevolgen van een verkeersongeval. Zo kan het verkeersgedrag positief worden beïnvloedt."

Reactie toevoegen

U bent hier