h

SP komt met adviesrapport morele integriteit

5 maart 2015

SP komt met adviesrapport morele integriteit

Naar aanleiding van het spoeddebat op 23 februari over integriteit en de controle op declaraties in de provincie Limburg, heeft de SP een extern accountantsbureau de opdracht gegeven om een onafhankelijk adviesrapport op te stellen. Het rapport zal zijn gericht op het toevoegen van morele en ethische beoordelingscriteria. Volgens de SP moeten deze criteria deel gaan uitmaken van de huidige gedragscode en het controlesysteem op uitgaven en declaraties van gedeputeerden en Statenleden. In de huidige regels ontbreekt die morele en ethische toets, waardoor telkens weer het beeld ontstaat van ‘het kan technisch, dus het mag’. In de ogen van de SP moeten de regels worden aangepast aan wat men maatschappelijk en moreel acceptabel vindt.

De SP had een spoeddebat aangevraagd over de steeds terugkerende integriteitaffaires in de provincie Limburg en het door de provincie uitgevoerde onderzoek naar tien declaraties van ex-gedeputeerde Mark Verheijen. Tijdens het debat bleek dat er weliswaar voldoende gedragsregels en declaratieregels zijn, maar dat deze niet op maatschappelijk geldende en geaccepteerde waarden en normen worden beoordeeld. “Dit is een manco in de regels waardoor er teveel ‘grijs gebied’ is. Hierdoor blijft het beeld bestaan dat politici zich van alles kunnen permitteren, zichzelf verrijken, elkaar een hand boven het hoofd houden en belangen onvoldoende weten te scheiden”, zegt SP fractievoorzitter Daan Prevoo.

De SP wil niet wachten op een debat ergens in de toekomst over de morele en ethische kanten, maar wil er meteen werk van maken. Hoewel het rapport al voor de verkiezingen klaar zal zijn, zal het pas na de verkiezingen worden aangeboden aan de nieuwe Provinciale Staten en zal de SP het onderwerp op de agenda plaatsen. “Dit is een belangrijke stap om het vertrouwen van burgers in de politiek terug te winnen. Daarom hebben we in het debat ons voorstel om betaalde nevenfuncties af te schaffen aangehouden, zodat het later alsnog besproken wordt”, zegt Daan Prevoo. De SP verwacht dat in 2015 morele en ethische criteria aan de gedragsregels worden toegevoegd.

U bent hier