h

SP lanceert plan voor stimulering van woningmarkt en bouwsector

14 juni 2013

SP lanceert plan voor stimulering van woningmarkt en bouwsector

De SP in Limburg wil de Limburgse woningmarkt en bouwsector ondersteunen met een investeringsfonds van 200 miljoen euro. Door de economische crisis wordt met name de bouwsector hard getroffen. Ook de woningmarkt is gestagneerd, terwijl er grote vraag is naar degelijke betaalbare huurwoningen. De provincie heeft grote financiële reserves verkregen door de verkoop van Essent. Wat de SP betreft wordt er daarom nu flink geïnvesteerd in sociale woningbouw. Dat geeft de bouwsector een enorme impuls en zal de wachtlijsten voor huurwoningen verkorten, alsmede de huurlasten verlagen.

De crisis slaat hard toe in de bouwsector. Veel bouwbedrijven zijn failliet gegaan en veel banen zijn verloren gegaan of staan op dit moment op het spel. Ondertussen is er grote behoefte aan betaalbare woningen, met name aan degelijke sociale huurwoningen. Mede door de verhuurdersheffing van 1,7 miljard euro, die door de Rijksoverheid is opgelegd aan de woningcorporaties, wordt er op dit moment nauwelijks meer geïnvesteerd in woningbouw. De provincie kan hier het verschil maken. Het investeringsfonds voor de Limburgse woningbouw kan niet alleen worden ingezet om nieuwe woningen te bouwen, maar ook om oude bestaande woningen te renoveren of om woningen levensloopbestendig te maken. Dit biedt kansen voor de vergrijzende bevolking, die daardoor bijvoorbeeld langer zorg aan huis kan blijven ontvangen. Ook kan gedacht worden aan het verduurzamen van woningen met zonnepanelen.

Fractievoorzitter Daan Prevoo: “Door een klein deel van de Essent-reserves in te zetten voor woningbouw kan de provincie een flinke impuls geven aan de bouwsector. De provincie kan er ook voor kiezen om de huidige plannen voor de Buitenring te schrappen, dan komen er direct honderden miljoenen euro’s vrij. Investeren in de woningmarkt levert ook iets op voor de lange termijn, namelijk een degelijk Limburgs woningbestand. Bij veel grote projecten, zoals de Buitenring, is het nog maar de vraag wat de enorme investeringen uiteindelijk voor nut zullen hebben voor de samenleving. Door slim en gericht te investeren kan de provincie de woningcorporaties helpen bij het uitvoeren van hun kerntaak en krijgt de bouwsector de broodnodige impuls. In Gelderland is begin deze maand een voorstel van de SP met deze strekking positief ontvangen. Wij hopen dat dat hier in Limburg ook gebeurt.”

Het voorstel van de SP is tijdens de Statenvergadering op 14 juni aangehouden, dat wil zeggen dat het voorstel op een later moment terugkomt in de Staten. Reden hiervoor is dat het provinciebestuur op dit moment zelf ook bekijkt hoe de Limburgse woningmarkt versterkt kan worden. Na de zomer zal duidelijk worden of de provincie interesse heeft in het plan van de SP.

U bent hier