h

SP wil opheldering over provinciale handelsmissie China

27 mei 2013

SP wil opheldering over provinciale handelsmissie China

De Statenfractie van de SP in Limburg heeft het college van Gedeputeerde Staten schriftelijk om opheldering gevraagd over de handelsmissies naar China. In 2010 probeerde de provincie Limburg al handelsbetrekkingen aan te gaan met China voor de Limburgse landbouw. Naar aanleiding van een nieuwe poging dit jaar wil de SP concreet weten wat de handelsmissies inhouden en op welke wijze deze de belangen van Limburg dienen. Ook wil de SP weten met welke middelen de provincie de handelsmissies wil faciliteren.

Volgens de SP kan het niet de bedoeling zijn dat in Limburg bedachte producten, gesteund vanuit investeringen in de kennistechnologische campussen, in China worden gefabriceerd. “Als er concreet investeringen worden gedaan in Limburg door Chinese beleggers en die ook aantoonbaar werkgelegenheid opleveren in zowel de Limburgse maakindustrie als in het hogere segment, dan mag Gedeputeerde Beurskens wat ons betreft elke maand naar China afreizen. De SP wil dan wel concrete resultaten zien en geen luchtkastelen”, aldus fractievoorzitter Daan Prevoo.

Verder wil de SP weten of de provincie hiermee Minister Ploumen van Buitenlandse Handel niet voor de voeten loopt en waarom Limburgse onderwijsinstellingen Chinese studenten werven. De SP is van mening dat vooral werkloze Limburgse jongeren in de gelegenheid moeten worden gesteld om hun arbeidsmarktpositie te verbeteren en opleidingen te kunnen volgen in sectoren die dringend om arbeidskrachten verlegen zitten. De kans dat Chinese studenten na hun opleiding met alle kennis terugkeren naar China is aanzienlijk. “Daarmee investeren we meer in de Chinese economie dan in de Limburgse. We moeten de problemen dichter bij huis dringend oplossen en niet alleen inzetten op mogelijke ontwikkelingen over tien of twintig jaar”, aldus de SP.

Op 23 mei jl. maakte het provinciebestuur van Limburg in de media bekend banden aan te gaan met China. Limburg zal specifiek vriendschapsbanden aangaan met de provincie Sichuan, in het westen van China. Het doel is om nieuwe investeerders aan te trekken, samenwerkingsverbanden te faciliteren en handelsbetrekkingen uit te breiden. Gedeputeerde Twan Beurskens van Economische Zaken heeft onlangs de basis voor de vriendschapsrelatie gelegd tijdens een korte reis naar China. Het provinciebestuur wil in oktober dit jaar wederom een bezoek brengen, samen met de gemeente Maastricht en de Kamer van Koophandel, als Limburgse handelsmissie richting de EU-China Business & Technology Fair in Chengdu.

U bent hier