h

Economische impact WK Wielrennen zwaar overdreven

31 mei 2013

Economische impact WK Wielrennen zwaar overdreven

“De extra inkomsten die het WK Wielrennen 2012 heeft opgeleverd bedragen maar de helft van wat beweerd wordt.” Tot die conclusie komt SP-Statenlid en onderzoeker Edwin Bus op basis van het eerder dit jaar gepresenteerde onderzoek van de provincie naar de economische effecten. Naar aanleiding van het WK Wielrennen 2012 dat plaatsvond in Zuid-Limburg werd in opdracht van de provincie een evaluatierapport opgesteld, waaruit blijkt dat de economische impact van het evenement 29 miljoen euro bedraagt. De SP is van mening dat het rapport eenzijdig was en dat het enkel gepresenteerd werd om het miljoenentekort te rechtvaardigen. Het met veel trompetgeschal gepresenteerde onderzoek vormde voor de SP aanleiding om nader onderzoek te doen naar de totstandkoming van de in het rapport gepresenteerde cijfers en de conclusies die daarop gebaseerd zijn.

In zijn paper ‘Reactie op het Evaluatierapport WK Wielrennen 2012’ staat Edwin Bus stil bij een aantal tekortkomingen van het rapport. Tevens gaat hij in op zaken als economische impact, mediawaarde, ‘side events’ en de beleving van inwoners van Zuid-Limburg. De SP toont met dit eigen onderzoek aan dat een aantal berekeningen niet juist zijn en concludeert dat het economisch effect slechts de helft bedraagt van het door de provincie genoemde bedrag van 29 miljoen euro.

Onderzoeker Edwin Bus geeft een voorbeeld. “Stel dat een kroegbaas de omzet wil verhogen van zijn café, waar doorgaans op een vrijdagavond 100 bezoekers komen. Stel dat die kroegbaas voor de vrijdagavond een dj inhuurt en dat dankzij dat optreden 80 mensen naar het café komen, maar dat er door die dj ook 50 stamgasten wegblijven. Volgens de rekenmethode van het onderzoek wordt er enkel naar de uitgaven van die 80 extra bezoekers gekeken, maar niet naar het effect van de 50 stamgasten die wegblijven. Dat is dus geen juiste berekening.” Bus vervolgt: “De methode om de zogenaamde mediawaarde om te rekenen in harde euro’s is uiterst dubieus. De manier waarop conclusies worden getrokken over de economische waarde en de beleving van de bevolking vertoont ook nog eens zeer veel tekortkomingen. Extra inkomsten vanwege het WK Wielrennen bedragen uiteindelijk maar de helft van wat becijferd is in het evaluatierapport”, concludeert Bus.

Fractievoorzitter Daan Prevoo: “Het is mooi om de veronderstelde economische effecten te presenteren. Zonder de uitgaven en tekorten inzichtelijk te maken was de presentatie eerder opportuun dan realistisch. Zeker in de wetenschap dat de financiële gang van zaken die heeft geleid tot een miljoenentekort nog onderzocht wordt in opdracht van Provinciale Staten”.

Download het document hier

U bent hier