h

Geen steun voor initiatiefvoorstel SP voor armoedebestrijding Limburg

24 april 2013

Geen steun voor initiatiefvoorstel SP voor armoedebestrijding Limburg

Op 19 april werd tijdens een vergadering van de commissie Cultuur, Welzijn en Leefbaarheid een initiatiefvoorstel van de SP besproken voor armoedebestrijding in Limburg. Tijdens deze eerste behandeling wilde de SP graag met andere fracties van gedachten wisselen over de vraag hoe de provincie een bijdrage kan leveren in het bestrijden van armoede. Het voorstel liet daarom voldoende ruimte aan andere partijen om met ideeën te komen. Eerder hadden zij immers aangegeven het probleem van armoede te erkennen, dus de SP rekende op steun. Helaas bleef die steun uit en was er veel kritiek op het voorstel. De SP streeft er daarom naar om na de zomer met een aangepast voorstel te komen dat wel op steun kan rekenen.

Enkele weken eerder, bij de behandeling van de Kadernota Maatschappelijke Organisaties 2014-2016, had de SP al ingezet op extra investeringen op het terrein van armoedebestrijding. Daar was toen geen draagvlak voor, maar CDA, VVD, PvdA en GroenLinks verklaarden wel bereid te zijn nader te willen bekijken hoe de provincie een bijdrage kan leveren aan de bestrijding van armoede. Dit is hard nodig, want door de crisis, de werkloosheid en toenemende schulden wordt het probleem steeds groter. Ook Gedeputeerde Van Dijk (PvdA) erkende dit. De SP heeft er daarom meteen werk van gemaakt en een voorstel geschreven voor armoedebestrijding.

Toen het voorstel besproken werd, waren de partijen kritisch. CDA en VVD vonden dat armoedebestrijding geen taak is van de provincie en houden het daarbij. Maar ook PvdA en GroenLinks hadden geen goed woord over voor het initiatiefvoorstel, ze betichtten de SP zelfs van solistisch gedrag en opportunisme. Indiener van het voorstel Daan Prevoo: “De inzet van de SP is van meet af aan duidelijk geweest, namelijk het toenemende probleem van armoede op de politieke agenda plaatsen en andere partijen meenemen in de aanpak. Dat lijkt me een constructieve houding en daarom ben ik teleurgesteld door de opstelling van GroenLinks en PvdA. Je zou zeggen dat een plan voor armoedebestrijding steun verkrijgt van tenminste de andere linkse partijen. Helaas bleek dat niet te zijn en dat is jammer. Toch blijven we optimistisch en nemen we alle opmerkingen mee, zodat het voorstel uiteindelijk wel steun zal krijgen.”

Diverse rapporten en recente onderzoeken van het Centraal Bureau Statistiek (CBS) en het Centraal Planbureau (CPB) tonen onomstotelijk aan dat steeds meer mensen financieel in de problemen raken en onder de armoedegrens komen. Ook de onverwacht hoge inkomensdaling zorgt voor een versnelling van de problemen in 2013. "Leven in armoede in het rijke Nederland is voor de SP onacceptabel. Het is zaak om snel te kijken hoe we mensen kunnen helpen. We hebben 1,2 miljard euro Essentgelden op de rekening staan. Dat geld is opgebracht door de Limburgers, daar kunnen we best iets van inzetten. In tijden van nood is solidariteit en hulpvaardigheid belangrijk. Kinderen in Nederland die in armoede opgroeien? Absoluut ontoelaatbaar!” Aldus fractievoorzitter Daan Prevoo.

Het bestaande beleid, zoals de kadernota Maatschappelijke Organisaties, biedt volgens de SP te weinig ruimte om concreet in te zetten op het daadkrachtig en op korte termijn bestrijden van armoede in Limburg. Aanleiding voor de SP om met een initiatiefvoorstel te komen zijn met name de enorme werkloosheid in Limburg (46.000) en het rapport van het Centraal Bureau voor Statistiek m.b.t. armoede in Nederland van 26 maart 2013. Uit het rapport en recente gegevens van het CBS blijkt:

- Dat steeds meer gezinnen, gezinnen met één inkomen en alleenstaande ouders met kinderen in Nederland onder de armoedegrens leven.
- Het risico om onder de armoedegrens te komen voor gezinnen en alleenstaande ouders met kinderen groeit.
- Limburg met een percentage van 12 % de derde provincie in Nederland is als het gaat om een verhoogd armoederisico voor kinderen.
- 60 % van gezinnen die kampen met armoede geen geld hebben voor gezonde voeding, kleding, (sport)activiteiten of vakanties.
- Er een onverwacht hoge inkomensdaling zal plaatsvinden in 2013 en een koopkrachtdaling van 3,2 procent, de hoogste daling sinds 30 jaar.

Download hier het initiatiefvoorstel

U bent hier