h

SP: Miljoenen kostend paardensportplan schrappen uit Sportnota

20 februari 2013

SP: Miljoenen kostend paardensportplan schrappen uit Sportnota

Op 7 februari 2013 werd via Dagblad De Limburger bekend gemaakt dat het prestigieuze Paardensportplan van de provincie Limburg, met als paradepaardje de realisatie van een hippisch centrum in Horst aan de Maas, haar belangrijkste investeerder heeft verloren. Ballast Nedam heeft zich teruggetrokken uit het 100 miljoen euro kostende project. Vorige week heeft de fractie van de SP hierover al schriftelijke vragen gesteld. Wat de SP betreft wordt het plan uit de Sportnota 2013-2016 geschrapt.

“De Sportnota staat geagendeerd voor de Statenvergadering van 22 februari aanstaande. De SP constateert dat het college van GS bij de behandeling eerder, op vrijdag 1 februari, wederom heeft verzaakt Provinciale Staten te informeren over de ingrijpende veranderingen rondom een miljoenenproject. Het is onbegrijpelijk dat Gedeputeerde Staten de leden van PS wéér niet informeert. GS is wederom een verklaring schuldig, of het gevolgen heeft bezien we dan wel. Het lijkt erop dat de provincie en de gemeente Horst aan de Maas al langer bezig zijn om het Park De Peelbergen met gemeenschapsgeld alsnog zelf te gaan ontwikkelen, omdat commerciële partijen er geen brood in zien.” aldus SP woordvoerder Daan Prevoo.

Uit diverse bronnen is echter gebleken dat er nauwelijks voortgang is en dat betrokken partijen als Ballast Nedam en beoogd exploitant Verdellen afhaken. “Ondertussen is er blijkbaar door de politiek een ander plan voorgebakken. Voor de SP is het duidelijk dat de ambities van de initiatiefnemers onrealistisch en onhaalbaar zijn (100 miljoen!). Ik kan mij niet voorstellen dat de burgers van Horst aan de Maas na de Floriade nogmaals miljoenen in een nieuw plan van wethouder Litjens willen steken, of dat de gemeente daar nog het geld voor heeft.” Aldus Daan Prevoo.

De ambities van de provincie met het zogenaamde ‘Paardensportplan’ houden niet op bij het worden van het hippisch centrum van Nederland. Zij mikt daarmee zelfs op de Olympische Spelen van 2028. De SP is van mening dat een dergelijk ambitie absoluut niet realistisch is, mede gezien de huidige economische en maatschappelijke ontwikkelingen en zware bezuinigingen. Plannen voor dit soort prestigieuze en kostbare projecten zouden dan ook heroverwogen moeten worden.

U bent hier