h

SP presenteert plan voor boerenlandbouw

7 september 2012

SP presenteert plan voor boerenlandbouw

Vandaag werd in een commissie van Provinciale Staten gesproken over een plan van de SP om de omvang van de stallen in Limburg te beperken. Alle partijen kregen de gelegenheid om te reageren op het voorstel van de SP. Naar aanleiding van de opmerkingen van de verschillende partijen zal de SP de komende maand het voorstel verder aanpassen.

Limburg is een van de weinige provincies waar nog nieuwe megastallen mogen worden gebouwd. Op dit moment hebben veel boeren slechts twee keuzes: steeds verder groeien met hun bedrijf of stoppen. Dit is slecht voor de kleine boeren, het landschap en de gezondheid van veel mensen. De SP wil de Limburgse boeren een derde keuze geven: investeren in kwaliteit, een mooi landschap en een eerlijk product.

SP Statenlid Thijs Coppus is tevreden over het debat in de Statencommissie. "Er waren weliswaar vragen en opmerkingen, maar dit betekent dat er veel aandacht is besteed aan ons voorstel. Ik probeer zoveel mogelijk opmerkingen van de Statenleden mee te nemen in het nieuwe voorstel."

Wel vindt Coppus het jammer dat het nog niet duidelijk is of er uiteindelijk een meerderheid zal zijn die grenzen wil stellen aan de grootte van stallen. "Op basis van de verkiezingsuitslag is er in theorie een meerderheid voor ons voorstel. Alles hangt af van de PvdA, als deze partij haar rug recht houdt dan zal ons voorstel het halen, doet de PvdA dit niet dan loopt Limburg de kans mis om grenzen te stellen aan de intensieve veehouderij." Aldus Thijs Coppus.

U bent hier