h

SP wil deltaplan Limburgse bibliotheken

27 juli 2012

SP wil deltaplan Limburgse bibliotheken

De SP in Limburg wil dat het Limburgs provinciebestuur met een plan komt om met sluiting bedreigde bibliotheken open te houden en om in ieder Limburgs dorp met een basisschool een servicepunt voor de uitleen van boeken te openen. Aanleiding hiervoor zijn de plannen van veel Limburgse gemeenten om kleinere bibliotheken te sluiten en de grote groep Limburgers die moeilijk kan lezen en schrijven.

Volgens de Vereniging Limburgse Bibliotheken heeft bijna 15% van de Limburgse bevolking moeite met lezen en schrijven. De cijfers in Limburg liggen flink boven het landelijke gemiddelde. Het aantal mensen in onze provincie dat moeite heeft met lezen en schrijven is de afgelopen jaren gegroeid. De SP vindt dit een slechte zaak.

SP Statenlid Thijs Coppus: “Doordat in veel dorpen en buurten bibliotheken verdwijnen, wordt het voor veel mensen steeds moeilijker om een boek te lenen. Als het aan de SP ligt dan komt de provincie met een deltaplan tegen laaggeletterdheid. Ieder dorp met een basisschool zou een servicepunt moeten krijgen waar kinderen boeken kunnen lenen en volwassenen boeken kunnen bestellen. Daarnaast vindt de SP dat er provinciaal geld moet worden vrijgemaakt om met sluiting bedreigde bibliotheken open te houden.”

De SP heeft inmiddels schriftelijke vragen aan het provinciebestuur gesteld.

U bent hier