h

Sleutel sociale coalitie in handen GroenLinks en PvdA

5 mei 2012

Sleutel sociale coalitie in handen GroenLinks en PvdA

Vandaag werd duidelijke welke mogelijkheden er zijn voor een nieuwe coalitie in Limburg. Op basis van gesprekken die informateur Wilms de afgelopen week met bijna alle partijen heeft gevoerd, werd duidelijk dat er twee coalities in Limburg mogelijk zijn: een sociale coalitie met CDA, PvdA, GroenLinks en de SP of een coalitie van CDA, VVD, PvdA en GroenLinks. Omdat de meeste partijen kiezen voor een rechtse coalitie, heeft deze laatste coalitie de voorkeur van de informateur.

De vorming voor een nieuwe coalitie in Limburg is meer dan een optelsom. Het is een kwestie van kiezen. De VVD wil een provincie die zich vooral richt op de economie, terwijl de SP wil dat de provincie midden in de maatschappij staat en niet alleen maar de centen telt, maar op komt voor de mensen die het minder hebben getroffen.

Komende dagen is het aan de PvdA en GroenLinks om te kiezen: links of rechts? SP of VVD? Betrokken of afstandelijk? Sociaal of liberaal? Na de mislukte samenwerking tussen PVV, CDA en VVD is het logisch dat nu wordt geprobeerd om een coalitie over links te vormen. PvdA en GroenLinks hebben hier de sleutel voor in handen.

Beluister hier de reactie van SP fractievoorzitter Thijs Coppus bij L1 radio (vanaf 1:30).

U bent hier