h

SP: strafrechtelijk onderzoek naar automatisering Limburg

13 april 2012

SP: strafrechtelijk onderzoek naar automatisering Limburg

De SP heeft de Officier van Justitie in Maastricht gevraagd om onderzoek te doen naar de gang van zaken rondom de aanbesteding van het automatiseringssysteem van de provincie Limburg. In 2010 bleek dat het nieuwe automatiseringssysteem van de provincie niet werkte en dat de aanbestedingsregels een aantal keer werden ontdoken om het inmiddels failliete bedrijf TAF de opdracht te gunnen. Het is nog steeds onduidelijk of hierbij bewust mensen of bedrijven zijn bevoordeeld.

Rond 2005 kreeg TAF, een klein Belgisch bedrijf, om onduidelijke redenen de opdracht om een nieuw digitaal automatiseringssysteem voor de provincie Limburg te bouwen. Vervolgens werden aanbestedingen stelselmatig ontdoken. Al vrij snel werd duidelijk dat het systeem slecht werkte, toch had dit geen gevolgen en kon TAF gewoon doorgaan met het bouwen van het automatiseringssysteem. Ondanks een aantal onderzoeken is nooit boven tafel gekomen wie het TAF naar binnen heeft gehaald en of hier persoonlijke belangen hebben meegespeeld.

Volgens SP fractievoorzitter Thijs Coppus is een onderzoek van justitie nodig om de waarheid boven tafel te krijgen. “Ondanks eerdere onderzoeken zijn niet alle betrokkenen gesproken en is het niet duidelijk of er bewust mensen of bedrijven zijn bevoordeeld. Justitie kan wel mensen onder ede horen en kan veel dieper graven dan onderzoekers van de provincie.”

Het is nog niet duidelijk binnen welke termijn er wordt besloten over een mogelijk strafrechtelijk onderzoek.

U bent hier