h

Niet de Polen, maar de foute werkgevers aan de schandpaal

2 maart 2012

Niet de Polen, maar de foute werkgevers aan de schandpaal

Jaarlijks komen er duizenden werknemers uit Oost-Europa naar Limburg in de hoop om hier werk te vinden en een betere toekomst op te bouwen. Soms worden deze mensen goed ontvangen, worden ze eerlijk betaald en krijgen ze een kans om onze taal te leren. Maar het komt ook voor dat Oost-Europese werknemers worden misbruikt door huisjesmelkers en bedrijven die hen ver onder de Nederlandse CAO betalen.

De toestroom van werknemers uit Oost-Europa begon in de jaren ’90, vlak na de val van de muur. Terwijl de politici vol van idealen spraken over een Europa zonder grenzen en een vrij verkeer van personen en goederen, sliepen in de Noord-Limburgse bossen Polen in auto’s omdat diezelfde politici niet hadden nagedacht over de opvang van deze mensen.

Inmiddels is er veel veranderd. Hierdoor wordt er steeds serieuzer gewerkt aan betere opvang en integratie van Oost-Europese arbeiders. Maar tegelijkertijd is het aantal mensen dat naar Nederland komt om hier te werken ook fors toegenomen. Dit geldt ook voor de weerstand onder veel Nederlanders. Terwijl de meeste politieke partijen nog steeds jubelen over de voordelen van ‘Europa’, worden veel Nederlanders én Oost-Europese arbeiders geconfronteerd met de keerzijde van de Europese medaille.

De afgelopen weken verschenen een aantal Limburgse bestuurders in de media om hun afschuw uit te spreken over de website van de PVV om overlast van Oost-Europeanen te melden. Volgens deze bestuurders is het meldpunt slecht voor het imago van Nederland en zijn de Oost-Europese werknemers van groot belang voor de Limburgse economie.

De kliklijn van de PVV is slecht. Het meldpunt lost de problemen niet op, speelt mensen tegen elkaar uit en laat de fouten werkgevers ongemoeid. Maar net als de kliklijn van de PVV is de houding van veel Limburgse bestuurders ook kwalijk te noemen. Want we horen deze mensen niet wanneer Nederlandse vrachtwagenchauffeurs worden ingeruild voor Roemenen en Bulgaren die soms voor een hongerloontje van 300 euro per maand worden betaald. En bestuurlijk Limburg blijft stil als champignontelers hun Nederlandse werknemers ontslaan om vervolgens Poolse werknemers in dienst te nemen en onder erbarmelijke omstandigheden huisvesten.

De werkelijke oorzaak van de problemen die ontstaan door de toestroom van goedkope arbeidskrachten uit Oost-Europa, ligt niet bij de mensen die huis en haard verlaten omdat ze hopen dat ze in Nederland een betere toekomst hebben. Het probleem zit bij de werkgevers die hier een goedkoop slaatje uit slaan en de politici die hen een hand boven het hoofd houden.

Dit artikel is geschreven door Thijs Coppus en is op vrijdag 2 maart als opinieartikel verschenen in de Limburgse kranten.

U bent hier