h

Zwarte dag voor de mannen en vrouwen van Nedcar

6 februari 2012

Zwarte dag voor de mannen en vrouwen van Nedcar

Een zwarte dag vandaag voor de mannen en vrouwen van Nedcar. Het hing eigenlijk al jaren in de lucht, maar de kogel is door de kerk: Mitsubishi wil van de fabriek af. 1500 mensen dreigen op straat te belanden en nog eens duizenden werknemers van de toeleveranciers hangt hetzelfde lot boven het hoofd. Samen met het massaontslag bij de sociale werkplaatsen zorgt de sluiting van Nedcar voor meer ontslagen dan de mijnsluitingen.

Al jaren strijdt de SP voor Nedcar en het werk van de mannen en vrouwen bij het bedrijf. De fabriek is een van de modernste van Europa en is klaar voor de toekomst. Helaas zijn pogingen van de SP om de provincie op pad te sturen om auto’s op waterstof of elektriciteit in Born te produceren altijd op niets uitgelopen. Hierdoor kon het gebeuren dat het Heerlense bedrijf Duracar vorig jaar werd opgekocht door Chinezen. Inmiddels worden in China met de kennis uit Limburg elektrische auto’s geproduceerd.

Tot 1999 was de Nederlandse overheid samen met Volvo en Mitsubishi aandeelhouder van de fabriek in Born. Nadat de aandelen werden verkocht, verdween de invloed van de overheid en uiteindelijk kreeg Mitsubishi het alleenrecht over de fabriek. Al eerder heeft de SP gepleit voor het (deels) overnemen van de aandelen van Nedcar. De opbrengst van de verkoop van Essent zit op dit moment in beleggingen en staatsobligaties van ondermeer een aantal Zuid-Europese landen. De SP wil dat de provincie een deel van dit geld gaat gebruiken om op zoek te gaan naar investeerders, nieuwe duurzame technieken en productiewijzen om het bedrijf en de werkgelegenheid voor onze provincie te behouden.

De SP heeft inmiddels samen met de PvdA een spoeddebat in Provinciale Staten aangevraagd. In de Tweede Kamer wil de SP ook zo snel mogelijk een debat over Nedcar.

U bent hier