h

SP wil steun voor kleinere musea

11 januari 2012

SP wil steun voor kleinere musea

Doordat steeds meer gemeenten drastisch moeten bezuinigen dreigt de komende jaren inkrimping of sluiting van talrijke kleinere musea in de provincie Limburg. De Statenfractie van de SP pleit voor een bijstelling van het huidige gevoerde museumbeleid en het opstellen van een nieuwe museumnota voor de periode 2013-2016. Hierbij moet rekening worden gehouden met de gevolgen van bezuinigingen en de economische crisis. De SP wil zoveel mogelijk musea behouden.

Limburg kent veel kleine, middelgrote en grote musea. De provincie Limburg telt momenteel 43 musea aangesloten bij Federatie Musea Limburg. “Inkrimping of sluiting heeft niet alleen gevolgen voor de werkgelegenheid van museummedewerkers maar vooral ook voor het behoud van erfgoedcollecties, de kunstzinnige en culturele diversiteit, het culturele aanbod en de toeristische aantrekkelijkheid van de provincie. Het betreft voornamelijk musea op het gebied van Limburgse cultuurhistorie, natuurhistorie, religieus erfgoed en beeldende kunst.

De SP heeft al eerder uitgesproken zich te verzetten tegen de enorme kaalslag bij culturele voorzieningen. Naast de sluiting van productiehuizen, bibliotheken en muziekscholen hakt het zwaard van de bezuinigingen nu in het bestaansrecht van de Limburgse musea. Door tijdig het beleid onder de loep te nemen moet de provincie het initiatief nemen om zoveel mogelijk musea te behouden." Aldus SP-woordvoerder Daan Prevoo.

De musea zijn belangrijk voor behoud van het Limburgs erfgoed en het toerisme. De SP pleit voor bijstelling van het huidige museumbeleid en te beginnen met het opstellen van een nieuwe museumnota voor 2013-2016 waarbij rekening wordt gehouden met bezuinigingen van gemeenten en rijk.

U bent hier