h

SP neemt deel aan debat ‘kloof tussen burgers en politiek’ Maastricht

19 januari 2012

SP neemt deel aan debat ‘kloof tussen burgers en politiek’ Maastricht

Sfinx - ‘platform voor debat, verbinding en verbeelding’ - organiseert in samenwerking met muziektheaterensemble De Veenfabriek een voorstelling en een debat. Onderwerp is in beide gevallen de ‘kloof tussen burgers en politiek’. SP Statenlid Daan Prevoo bezoekt de voorstelling en zal zaterdag 21 januari deelnemen aan het debat. “De SP staat bekend als een actieve partij doordat die voortdurend, dus ook buiten de verkiezingstijd, met burgers in wijken en buurten in gesprek gaat en problemen samen met de burgers probeert op te lossen en politiek onder de aandacht te brengen”: aldus Daan Prevoo.

In de raadzaal van Maastricht ‘onderzoekt’ De Veenfabriek op 19 en 20 januari (aanvang 20.00 uur) naar eigen zeggen de ongerustheid, de onvrede en de gevoelde noodzaak voor radicale verandering die een groot deel van de bevolking in haar greep houdt. In diverse Nederlandse steden zijn raadzalen het decor voor het muziektheater. „De gemeenteraadzaal is hiervoor de geëigende plek omdat de politiek een belangrijke rol speelt in het kanaliseren of in het aanjagen van deze gevoelens”, laat De Veenfabriek weten. De voorstelling wordt gemaakt door toneelschrijvers Gerardjan Rijnders en Rob de Graaf, de auteur Peter Verhelst en de dichter Arjen Duinker.

Op 21 januari vindt tussen 13.00 en 15.00 uur in Centre Céramique een debat plaats. Ook dat gaat over de ‘kloof tussen burgers en politiek’. Vier volksvertegenwoordigers gaan onder leiding van hoogleraar politieke cultuur Sjaak Koenis met elkaar en met het publiek in debat over de kwaliteit van de democratie. Centraal staat de vraag hoe je het volk vertegenwoordigt. „Wat doen volksvertegenwoordigers met het (res)sentiment van burgers die zich niet gehoord voelen? Hoe gaan zij om met bewegingen waarin burgers zichzelf tegenover de politiek organiseren? Hoe weten zij wat hun achterban wil en vindt?” Sprekers tijdens het debat zijn onder anderen vertegenwoordigers van de PVV, Seniorenpartij, stichting Het Nieuwe Stemmen en de SP.

U bent hier