h

SP: SCHAF GEDEPUTEERDE VOOR VEILIGHEID AF

8 december 2011

SP: SCHAF GEDEPUTEERDE VOOR VEILIGHEID AF

De SP zal in de Statenvergadering van 16 december voorstellen om de functie gedeputeerde voor veiligheid af te schaffen. Aanleiding hiervoor zijn de antwoorden op verschillende schriftelijke vragen van de SP over drugsoverlast, overvallen en onveiligheid op straat. “De provincie vindt dat de bestrijding van criminaliteit een taak van gemeenten en rijk is. Prima, maar dan moeten PVV, CDA en VVD ophouden met het voor de gek houden van de Limburgse bevolking en de portefeuille veiligheid bij gedeputeerde Janssen weghalen.” Aldus SP Statenlid Daan Prevoo.

Twee keer heeft de SP vragen gesteld over de inzet van Gedeputeerde Janssen met betrekking tot veiligheidsvraagstukken. Daan Prevoo: “Beide keren was de verantwoording teleurstellend. Het college geeft telkens weer aan dat de provincie niet in de verantwoordelijkheden van andere overheden treedt. Uit de beantwoording van schriftelijke vragen over extra politie-inzet in wijken waar drugsoverlast ontstaat door de invoering van de wietpas en het weigeren van buitenlandse drugstoeristen (Maastricht en Venlo) heeft Gedeputeerde Janssen bijvoorbeeld nagelaten het verzoek van de burgemeesters van Maastricht en Venlo te steunen door rechtstreeks contact hierover te hebben met Minister Opstelten. Op de oproep van de SP om extra politiecapaciteit te organiseren voor Limburg verwijst de gedeputeerde wederom naar de verantwoordelijkheid van de burgemeesters voor de handhaving van de openbare orde. De Gedeputeerde stelt telkens een faciliterende rol te willen spelen indien de provincie daarom door andere overheden wordt gevraagd. Wat die faciliterende rol daadwerkelijk betekent blijft voor de SP onduidelijk.”

Uit de beantwoording van de vragen blijkt dat het college van GS geen verplichte noch wettelijke rol heeft in het kader van openbare orde, criminaliteitsbestrijding of veiligheid. De verantwoordelijkheid ligt volgens Gedeputeerde Janssen bij politie, openbaar ministerie en de gemeenten. De SP wijst erop dat de zorg voor openbare orde en veiligheid een directe verantwoordelijkheid is van de Commissaris van de Koningin die in de provincie verantwoordelijke portefeuillehouder is voor politie-, brandweer- en rampenbestrijdingstaken.

U bent hier