h

SP: stem tegen de natuurplannen van Bleker

26 november 2011

SP: stem tegen de natuurplannen van Bleker

De SP roept Provinciale Staten van Limburg op om tegen de onderhandelingsdeal over het natuurbeleid te stemmen. De SP vindt het nieuwe akkoord dat de provincies hebben gesloten met staatssecretaris Henk Bleker een forse achteruitgang ten opzichte van de bestaande afspraken, en vreest voor grote verliezen in de natuur. Het klinkt mooi; decentralisatie, maar het is gewoon een gigantische bezuiniging van de regering. Het beleid van de laatste 20 jaar om robuuste natuurverbindingen te maken wordt met deze onderhandelingsdeal naar de vaantjes geholpen.

SP woordvoerder Natuur, Ben Rewinkel bood daarom vandaag tijdens de commissievergadering natuur gedeputeerde Lebens een nota aan waarin de gevolgen van deze deal uiteen worden gezet. Op 16 december besluiten Provinciale Staten over de onderhandelingsdeal.

De Ecologische Hoofdstructuur (EHS)is een netwerk van grote en kleine natuurgebieden waarin de natuur (plant en dier) voorrang heeft en wordt beschermd. Daarmee wordt voorkomen dat natuurgebieden geïsoleerd komen te liggen en dieren en planten uitsterven en dat de natuurgebieden zo hun waarde verliezen. De EHS kan worden gezien als de ruggengraat van de Nederlandse natuur. Door natuurgebieden te vergroten en te verbinden met hun omgeving, kunnen planten en dieren zich makkelijker verspreiden over meer gebieden. Hierdoor zijn deze gebieden beter bestand tegen negatieve milieu-invloeden. In grotere natuurgebieden kunnen bovendien meer soorten planten en dieren leven.

De herijkte EHS van staatssecretaris Bleker, wordt door Ben Rewinkel in twijfel getrokken. Er vallen zoveel gaten in deze structuur dat er feitelijk niet meer van een verbinding gesproken kan worden. Als je uit een ketting enkele kralen eruit haalt, dan valt de hele ketting in duigen.
Als SP houden wij vast aan de oorspronkelijke idealen van de EHS. Wij willen dat onze kinderen en kleinkinderen van dezelfde natuur kunnen genieten als wij. Liefst nog iets meer. Wij vinden dat het verminderen van de diversiteit van planten en dieren tekort wordt gedaan met een “herijkte” EHS. Wij gaan wél voor een goed rentmeesterschap aldus Ben Rewinkel.

U bent hier