h

SP voor uitbreiding collectie Bonnefantenmuseum

2 oktober 2011

SP voor uitbreiding collectie Bonnefantenmuseum

Afgelopen vrijdag werd er in de Statencommissie Cultuur en Natuur gesproken over de aankoop van een collectie moderne kunst door het Bonnefantenmuseum in Maastricht. De SP is hier warm voorstander van. “Het gaat om een waardevolle toevoeging van de collectie van het Bonnefantenmuseum en het behoud van cultureel erfgoed.” Aldus SP Statenlid Daan Prevoo.

Afgelopen veertig jaar heeft de familie Eyk in kasteel Wijlre een indrukwekkende kunstcollectie opgebouwd. De collectie vormt samen met de tuin, het kasteel en het door Wiel Arets gebouwde Hedgehouse een geheel. De collectie is niet alleen zorgvuldig opgebouwd. Het bood jonge talentvolle kunstenaars een springplank, bracht een verbinding tot stand tussen de eerder genoemde onderdelen en heeft een indrukwekkende internationale status opgebouwd.

Doordat het CDA zich op het laatste moment toch uitsprak voor de koop van de collectie is er een meerderheid in Provinciale Staten voor een subsidie aan het Bonnefantenmuseum om de collectie aan te kopen. Daan Prevoo: “PVV, VVD en CDA spraken zich tijdens die laatste verhandeling uit tegen een extra steun aan het Bonnefantenmuseum voor de aanschaf van de kerncollectie en daarmee ook het totaalkunstwerk. De SP is blij dat het CDA zich ten halve gekeerd heeft en in kan stemmen met de plannen."

Beluister hier de discussie bij L1 radio over de kunstcollectie.

U bent hier