h

SP: grote zorgen over massale sluiting Limburgse bibliotheken

5 oktober 2011

SP: grote zorgen over massale sluiting Limburgse bibliotheken

De Statenfractie van de SP maakt zich grote zorgen over de sluiting van maar liefst 35% van de Limburgse bibliotheken ten gevolge van de bezuinigingen. “Het sluiten van deze voorzieningen is een snelle kille kaalslag die niets te maken heeft met de veranderende rol van de bibliotheken of het functioneren. Hiermee valt de bodem uit de aangekondigde plannen van de provinciale coalitie voor het nieuwe cultuurbeleid 2013-2016 waarbij bibliotheken een prominente rol krijgen”: aldus SP woordvoerder Daan Prevoo.

Op vrijdag 30 september vond de behandeling van de uitgangspuntennotitie Beleidskader Cultuur & Cultuurplan 2013-2016 plaats. In deze notitie geeft Gedeputeerde Staten aan vanuit uw nieuwe visie ‘verbindingen te leggen tussen economie,bibliotheken, ruimte, natuur en landschap’. In de komende periode gaat de provincie deze verbindingen concreet uitwerken in het beleidskader cultuur 2013-2016. In uw plannen heeft GS een expliciete rol toegekend voor bibliotheken in een nieuwe ketenbenadering.

De SP constateert echter dat steeds meer bibliotheken verdwijnen. Steeds meer steden, dorpen en wijken moeten het zonder bibliotheek stellen door steeds verdergaande rijksbezuinigingen en gemeentelijke bezuinigingen. De SP is van mening dat het verdwijnen van deze culturele basisvoorzieningen niet past binnen het door u voorgestelde nieuwe beleid. Ten gevolge van de bezuinigingen verdwijnt maar liefst 35 % van de bibliotheken. Zo besloot de gemeente Roermond onlangs vier bibliotheken met ingang van 1 januari 2012 te sluiten (Montfort, Swalmen, Melick, Vlodrop). Ook in veel andere Limburgse gemeenten dreigen op bibliotheeksluitingen met ingang van 1 januari 2012.

De SP is van mening dat de bibliotheken een belangrijke schakel vormen binnen de culturele infrastructuur in Limburg. Niet alleen vanwege educatieve functies en de traditionele functie als boekenuitleen maar zeker ook in functie als trefpunt binnen een dorp of wijk. Bibliotheken spelen nog steeds een grote rol in de sociale samenhang, inburgering, als cultureel activiteitencentrum , informatiecentrum en partner in de strijd tegen analfabetisme en laaggeletterdheid die in Limburg met 14 % erg hoog is. Met deze drastische bezuinigingen worden de functies van bibliotheken uitgehold. Een kaalslag die in de ogen van de SP haast onherstelbaar zal blijken.

U bent hier