h

SP wil versterking Limburgse poppodia

17 september 2011

SP wil versterking Limburgse poppodia

De SP Statenfractie vindt de bouw van een poppodium met een capaciteit voor ten minste 1500 bezoekers met provinciaal geld onverstandig omdat er voldoende voorzieningen op dat niveau al in Zuid-Limburg en de euregio aanwezig zijn. Daarentegen pleit de SP wel voor een provinciale investering in bestaande popvoorzieningen zoals Muziekgieterij Maastricht, Fenix Sittard, Limburgzaal en Rodahal om de capaciteit te vergroten naar een haalbare en passende schaal en te optimaliseren naar de huidige wensen van de popsector en het publiek. Daarnaast vindt de SP dat de provincie ook oog moet hebben voor de voorzieningen en wensen in Roermond, Weert en Venlo.

In juli stelde de SP technische vragen naar aanleiding van het door de Provincie Limburg geïnitieerde haalbaarheidsonderzoek voor een euregionaal poppodium. In de toenmalige beantwoording heeft GS aangegeven het zogenaamde ‘hoofdstuk 6’ met aanbevelingen en financiële gegevens niet openbaar te maken. Inmiddels hebben er diverse politieke en publieke discussies plaatsgevonden in o.a. de gemeente Maastricht over de eventuele bouw van een euregionaal poppodium met een capaciteit van ten minste 1500 bezoekers waarbij sprake is van een investering van ten minste 9 mln. of 16 mln. euro. Voor de realisatie hiervan wordt overleg gevoerd met de provincie. Dit impliceert dat de provincie bij een eventuele realisatie van een euregionaal poppodium een financiële bijdrage gaat leveren aan de totstandkoming.

De SP is echter van mening dat de realisatie van een nieuw poppodium op deze schaal in de gemeente Maastricht onverstandig is. De komst van een nieuw poppodium verstoort in de ogen van SP de huidige markt in Zuid-Limburg aangezien in de regio Parkstad optimale voorzieningen op euregionale schaal aanwezig zijn met Poppodium de Nieuwe Nor (350), de Limburgzaal (1500) van Parkstad Limburg Theaters en de Rodahal (3000). Uit diverse onderzoeken en gesprekken met landelijke deskundigen concludeert de SP dat met name de onderlinge concurrentie tussen de reeds aanwezige voorzieningen in Parkstad, Sittard-Geleen en Maastricht de exploitatie voor alle aanwezige voorzieningen enorm zal bemoeilijken. Daarnaast sluit de komst van een nieuw groot poppodium op de schaal van Zuid-Limburg niet aan op de huidige en de verwachte vraag en aanbod van concerten. Ook de cultuurbezuinigingen en BTW-verhoging bemoeilijken een professionele en gezonde exploitatie en vormen een bedreiging voor de sector.

Daarentegen is de SP een voorstander van het optimaliseren van de infrastructuur voor de popsector in Zuid-Limburg en te investeren in het optimaliseren van De Muziekgieterij Maastricht en Fenix Sittard tot een capaciteit van 500 bezoekers en optimalisatie van de voorzieningen in Parkstad (Limburgzaal en Rodahal) om de basisinfrastructuur in Zuid-Limburg eindelijk op orde te brengen. Om de standpunten van de provincie helder te krijgen heeft de SP Schriftelijke vragen gesteld aan het college van GS.

U bent hier