h

Geen bezuinigingen op natuur bij Maas

28 september 2011

Geen bezuinigingen op natuur bij Maas

In de Staatscourant van 18 juli stond een verontrustende aanpassing van de “Regeling subsidies particuliere terreinbeherende natuurbeschermings-organisaties”. Het betreft het intrekken van een gedeelte van overheidssubsidies voor het verwezenlijken van plannen rond de Grensmaas en Zandmaas.

In plaats van de spreken over ‘terreinen’ spreekt de regeling nu alleen nog over ‘te vergraven terreinen’. Dit houdt een gevoelige beperking in van de totale project Grensmaas.
Grote gebieden natuurontwikkeling in de projecten langs de Maas lopen nu gevaar omdat deze niet meer gefinancierd worden door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.
Dit besluit heeft mogelijk niet alleen negatieve gevolgen voor de, eerder beloofde, natuurontwikkeling rond de Maas maar ook negatieve gevolgen voor de uiteindelijke veiligheid tegen overstromingen, economische ontwikkelingen op het gebied van toerisme en recreatie en zelfs de uitstraling van Limburg als leefklimaat.

De SP fractie vreest dat we wederom te maken hebben met beleid van de landelijke overheid waarbij de negatieve effecten uiteindelijk groter zijn dan de positieve. Eerder gemaakte financiële afspraken zijn eenzijdig opgezegd, als een burger dit zou doen dan zou een deurwaarder ingeschakeld worden.

Daarom wil de SP van het college onder andere weten in hoeverre zij met aanpassing van de afspraken bekend is en welke betekenis dit, naar inschatting van GS, heeft voor de veiligheid tegen overstromingen, natuurontwikkeling en toeristisch-recreatieve economische ontwikkelingen. Ook is het relevant om te weten of de Provincie Limburg bereid is de bezuinigingen van de landelijke overheid te compenseren.

U bent hier