h

SP stelt vragen over miljoenenplan paardensport

26 juli 2011

SP stelt vragen over miljoenenplan paardensport

De Statenfractie van de SP heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van GS over de ontwikkelingen rondom het hippisch centrum in Horst aan de Maas. Op 23 februari 2011 ondertekenden voormalig gedeputeerde Wolfs van de Provincie Limburg, burgemeester Kees van Rooij van de gemeente Horst aan de Maas en Klaas Bruins Slot, directeur van Ballast Nedam Gebiedsontwikkeling, een samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van een grootschalig hippisch park van internationale allure.

Hiermee gaven bovengenoemde partijen vorm aan hun intentie om van Limburg dé paardensportprovincie van Nederland te maken. De provincie beoogt met de ontwikkeling van een hippisch park een positieve impuls aan de paardensportsector in Limburg te geven en de ambities van het Limburgs Paardensportplan. In dit plan werd vastgesteld dat er in Limburg behoefte is aan één topsportlocatie.

In diverse expertmeetings die mede inhoud hebben gegeven aan het tot stand komen van het Limburgs Paardensportplan is geconstateerd dat een bundeling van krachten op het terrein van kennisontwikkeling en kennisoverdracht, een belangrijk gemis is in de sector. Het hippische park zou hierin een belangrijke rol kunnen spelen door bestaande initiatieven te verbinden en te versterken. In 2008 presenteerde de gemeente Horst aan de Maas al een miljoenenplan om een hippisch centrum te vestigen in de Kasteelse Bossen. Sindsdien stagneren de plannen om vooralsnog onduidelijke redenen en is er gekozen voor een andere locatie; Park de Peelbergen.

Uit diverse bronnen is echter gebleken dat er nauwelijks voortgang is en dat betrokkenen hebben aangegeven in afwachting zijn van de ‘subsidiepotjes’ die ze voor dit project kunnen gebruiken. Gelijktijdig worden er schijnbaar onderhandelingen gevoerd met een ondernemer die het park mogelijk zou willen exploiteren.

Voor de SP is nog steeds onduidelijk wat de ambities van de initiatiefnemers zijn en of de plannen financieel realistisch en haalbaar zijn (100 miljoen). Is het hippisch centrum daadwerkelijk gericht op paardensport of dat deze ambitie de verhulling is voor een themapark of pretpark? In haar ambities met het zogenaamde ‘Paardensportplan’ wil de provincie niet alleen het hippisch centrum van Nederland worden maar doelt zij vooral op deelname aan de Olympische Spelen in 2028.

De SP is van mening dat een dergelijk ambitie, mede gezien de huidige economische en maatschappelijke ontwikkelingen waarbij er zwaar bezuinigt wordt, absoluut niet realistisch is en dat plannen van dit soort prestigieuze en kostbare projecten zou moeten worden heroverwogen en bijgesteld.

U bent hier