Sluiten afdelingen AZM slag in gezicht van patiënten
Sluiten afdelingen AZM slag in gezicht van patiënten
De SP is zeer teleurgesteld over het besluit van het AZM om per 1 mei twee specialistische taken af te stoten. Het betreft de functies klinische immunologie en sarcoïdose. Niet alleen zal door dit besluit veel opgebouwde specialistische kennis verloren gaan; ook zullen patiënten voor hun behandeling moeten uitwijken naar academische ziekenhuizen in Utrecht, Rotterdam of Groningen. De SP stelde de afgelopen maanden meerdere malen vragen over deze kwestie.
“De te sluiten afdelingen zijn binnen het AZM 'verliesgevende afdelingen'. Gezien de financiële situatie binnen het AZM lijkt het genomen besluit om juist deze afdelingen te sluiten gebaseerd te zijn op financiële afwegingen. Hiermee is het belang van de patiënten in het geding; zij worden nu de dupe van deze afwegingen. Ze moeten straks veel verder reizen voor hun behandeling en het is nog maar de vraag of deze van dezelfde kwaliteit zal zijn”, aldus SP Statenlid Marleen van Rijnsbergen.
De SP stelt dat ziekenhuizen niet de financiële belangen, maar de belangen van de patiënt voorop moeten stellen. Momenteel is er geen volwaardig alternatief voorhanden voor de te sluiten afdelingen. De patiënten kunnen voor hun behandeling dus nog niet zomaar bij een ander ziekenhuis terecht. Het AZM heeft daarom voor de huidige patiënten een overbruggingstermijn van een jaar ingesteld. De vraag is of dit in praktijk haalbaar is en voldoende ruimte zal bieden om op een andere plaats dezelfde expertise op te bouwen.
“Wanneer we in Nederland zomaar toestaan dat ziekenhuizen verliesgevende afdelingen sluiten, is de kwaliteit van de zorg in het geding. Patiënten met een zeldzame aandoening of een aandoening die om een dure behandeling vraagt, dreigen hiermee een flinke stap terug te moeten doen in de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg. Een slechte ontwikkeling, die naar mening van de SP direct moet stoppen!”, aldus van Rijnsbergen.
De Kamerfractie van de SP heeft de minister inmiddels verzocht om in te grijpen.