h

Vertrek Duracar: gemiste kans

6 februari 2011

Vertrek Duracar: gemiste kans

Onlangs werd het Heerlense bedrijf Duracar gekocht door Chinese investeerders. Voor een paar miljoen euro werden de Chinezen eigenaar van de Heerlense onderneming die elektrische auto’s ontwikkelt en produceert. De verkoop van Duracar is jammer omdat er hierdoor kennis op het gebied van de ontwikkeling en productie van elektrische auto’s uit Limburg verdwijnt. Daarnaast verdwijnt met de verkoop van Duracar een in potentie belangrijke producent en mogelijke partner van Nedcar, uit onze provincie.

Limburg is hard op zoek naar nieuwe werkgelegenheid en nieuwe economische peilers om de gevolgen van de bevolkingskrimp goed op te vangen. De opwekking van duurzame energie, de productie van zonnepanelen en de ontwikkeling en productie van elektrische auto’s kunnen een sleutelrol spelen in de toekomst van Limburg.

Het Limburgse provinciebestuur had zich veel actiever moeten opstellen bij het stimuleren van de ontwikkeling van elektrische auto’s en het veiligstellen van de toekomst van Nedcar. Hierbij lagen kansen voor samenwerking met Duracar in Heerlen.

Helaas was hier binnen Gedeputeerde Staten weinig steun voor te vinden. De afgelopen jaren heeft de provincie nooit de schouders willen zetten onder een duidelijke agenda voor elektrische auto’s en zijn er amper stappen gezet om te werken aan goede samenwerking tussen de Limburgse autoproducenten en onderzoeksinstellingen. Hierdoor is veel nagedacht en gesproken maar nog weinig bereikt.

Want terwijl in Limburg nog steeds wordt nagedacht over de kansen van elektrische auto’s, kopen de Chinezen de enige Limburgse producent op en zullen binnen enkele maanden starten met de productie van elektrische auto’s in China.

Limburg moet ophouden met praten en plannen maken. Er moet werk gemaakt worden van de productie van elektrische auto’s. Voor Nedcar is dit de enige kans om het hoofd boven water te houden. Hierdoor kunnen zowel de knappe koppen, de onderzoekers, als de mensen die iets moois met hun handen kunnen maken, de maakindustrie, voor Limburg behouden blijven.

Het ijzer is nu nog heet, het is tijd om het eindelijk eens te gaan smeden.

Dit artikel is geschreven voor SP lijsttrekker Thijs Coppus en is vandaag als opinieartikel in de Limburgse kranten verschenen.

U bent hier