h

Opinie: Filiaal van Wilders

12 oktober 2010

Opinie: Filiaal van Wilders

Op vrijdag 1 oktober stemde een grote meerderheid (98,5%) van de Limburgse CDA’ers voor samenwerking met Wilders. In tegenstelling tot in andere provincies, is de steun bij de Limburgse CDA’ers voor samenwerking met de PVV wel haast absoluut. Het enthousiasme van veel Limburgse CDA leden om met Wilders in zee te gaan is niet verwonderlijk, het motto ‘hoe rechtser hoe beter’ lijkt de Limburgse erfgenamen van de KVP op het lijf te zijn geschreven.

Door Thijs Coppus, fractievoorzitter voor de SP in Provinciale Staten

Na de desastreuze uitslag van de Kamerverkiezingen eerder dit jaar, profileert het CDA in Limburg zich steeds vaker als ongezouten rechts. De ‘Vogelaarheffing’ is volgens het Limburgs CDA in het leven geroepen om ‘linkse’ problemen in de Randstad op te lossen. De oplossing van het CDA voor de onveiligheid in het Limburgs openbaar vervoer is het verbieden van het dragen van een burka.

Allemaal erg stoere praat, maar het slaat feitelijk nergens op. Doordat er te weinig toezicht in de bussen en treinen van Veolia is, neemt het gevoel van onveiligheid toe. Geen burka kan hier iets aan veranderen. Daarnaast was het het kabinet Balkende 4 dat de Vogelaarheffing in het leven heeft geroepen.

Het CDA en haar voorganger de KVP, besturen Limburg al jaren. Deze verantwoordelijkheid kun je niet wegstoppen door de schuld ineens bij ‘links’ of de ‘islam’ te leggen. Als er een partij verantwoordelijk is voor de vriendjespolitiek in de jaren ‘90, het forceren van herindelingen en omstreden projecten en machtspolitiek, dan is het het CDA.

De manier waarop CDA’ers zich nu afzetten tegen de zogenaamde elite is daarom een farce. Het CDA vormt al jarenlang de gevestigde orde in Limburg. Nu de partij terrein verliest, zet men zich wanhopig af tegen haar eigen beleid.

Het is alsof Wilders afgelopen zomer het CDA heeft overgenomen en zijn eerste filiaal in Limburg heeft geopend, voor het gemak heeft hij de oude inboedel nog even laten staan, maar het assortiment is onmiskenbaar veranderd.

Dit artikel is op dinsdag 12 oktober verschenen in Dagblad de Limburger.

U bent hier