h

SP wil provinciaal debat over bezuinigingen cultuur

29 september 2010

SP wil provinciaal debat over bezuinigingen cultuur

De Statenfractie van de SP roept Provinciale Staten en Gedeputeerde Wolfs op om provinciebreed met de culturele instellingen een dialoog te voeren over de aangekondigde bezuinigingen. Doel van dit debat is om een helder beeld te krijgen waar de klappen worden uitgedeeld en of er andere manieren zijn om te voorkomen dat er een slachting onder Limburgse cultuurinstellingen gaat plaatsvinden.

Woordvoerder Daan Prevoo maakt zich grote zorgen omdat belangrijke basisvoorzieningen zoals muziekscholen en bibliotheken dreigen te worden weggevaagd door bezuinigingen op Rijks-, Provinciale-, en gemeentelijke bijdragen. “ Wij krijgen zorgwekkende signalen over ingrijpende bezuinigingen op kunst en cultuur. In de praktijk zou dit betekenen dat de sector rekening moet houden met een bezuiniging van circa 220 miljoen euro. De zure vruchten van de kredietcrisis en de ongetwijfeld genadeloze bezuinigingen van het toekomstig kabinet zullen drastische gevolgen hebben voor de culturele infrastructuur in Limburg, met daarnaast als gevolg de vernietiging van de kapitale investeringen die de afgelopen 10 jaar in de cultuursector zijn gedaan en niet op de laatste plaats de gevolgen voor de ambities van Maastricht Culturele Hoofdstad 2018”: aldus Prevoo.

De SP heeft schriftelijke vragen gesteld aan gedeputeerde Wolfs over de provinciale voornemens om te bezuinigingen. Belangrijk in de discussie is ook de toekomst van Maastricht Culturele Hoofdstad. Prevoo twijfelt over de financiële haalbaarheid en of de verschillende partnersteden de benodigde bedragen wel kunnen ophoesten.
Daan Prevoo: “Inmiddels bereiken ons dagelijks signalen over gemeentelijke bezuinigingen op het gebied van cultuur en cultuuronderwijs. Voor muziekschool en bibliotheek in Mook dreigt sluiting door de bezuinigingen. Artamuse Sittard-Geleen krijgt na een ingrijpende bezuiniging na de fusie van 2005 waarschijnlijk een genadeklap door nieuwe bezuinigingen. Ook de publieke omroep L1 zal gevolgen ondervinden. Zonder twijfel leiden deze bezuinigingen tot een kaalslag binnen de gehele Limburgse culturele infrastructuur en zelfs het verdwijnen van basisvoorzieningen als muziekscholen, cultuureducatie-instellingen en bibliotheken. Basisvoorzieningen die broodnodig zijn voor een gezond cultureel klimaat .

Kinderen kunnen geen muziek-, dans-, of theaterlessen volgen, er worden geen boeken meer uitgeleend en belangrijke culturele kweekvijvers verdwijnen waarmee het culturele productieklimaat zal afnemen tot onder het vriespunt.”. De SP beseft dat de broekriem zal moeten worden aangetrokken. Bezuinigingen moeten volgens de SP dan wel op terreinen worden doorgevoerd waar dat mogelijk en verstandig is.

In de huidige situatie en gegeven de uiterst onzekere (economische) toekomst mag je van een provinciaal bestuur verwachten dat er samen met de culturele partners en gemeenten wordt gekeken naar de opgaven voor de toekomst. Net zoals de SP zich uitspreekt voor een goed overleg met de Maatschappelijke Organisaties verwacht de SP dat een dialoog met het culturele veld wordt aangegaan over de gevolgen voor de sector. De SP richt dan ook een verzoek tot de leden van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten om te komen tot een provinciaal cultuurdebat over de toekomst van de cultuursector in Limburg en de ambities van Maastricht Culturele Hoofdstad waarmee een investering van minstens 80 miljoen euro is gemoeid.

U bent hier