h

SP wil eerlijke kans voor alle MKB bedrijven op provinciewerk

23 september 2010

SP wil eerlijke kans voor alle MKB bedrijven op provinciewerk

De SP wil wel openbare aanbesteding zodat alle Limburgse MKB bedrijven een eerlijke kans krijgen op orders als de provincie werk uit te besteden heeft. De fractie is het niet eens met het voorstel van gedeputeerde staten om bij drie uitverkoren bedrijven een offerte op te vragen. Bedrijven die niet gevraagd worden, maar die het werk ook goed kunnen uitvoeren komen niet aan bod en hebben pech. Bovendien werkt dit voorstel van GS de cultuur van vriendjespolitiek en corruptie in de hand.

Het lobbywerk van bedrijven om uitgekozen te worden zal in de achterkamertjes toenemen.
Pas nog is bij de provincie met de uitbesteding van ICT-werk 2,5 miljoen Euro in rook opgegaan door onder meer het sluiten van een schimmig contract met een bedrijf dat niet de goede software leverde. Dan zouden we mogen verwachten dat de provincie voortaan behoedzamer te werk zou gaan en de regels strikter zou maken in plaats van versoepelen.

Het college bindt twee katten op het spek. De ambtenaren die de regels moeten toepassen en GS zelf die invloed kan uitoefenen omdat ze verantwoordelijk blijven voor de uitgifte van werk. De term “eigen bedrijven” komt in een vreemd daglicht te staan.

Het is merkwaardig dat dit voorstel komt van een CDA en PvdA college. Partijen die vervent voorstander zijn van een Europese Unie met één Europese vrije en eerlijke markt. Partijen die voorstander zijn van de Europese grondwet die meer macht aan Brussel geeft en hoe langer hoe minder zeggenschap overlaat aan de Nederlandse regering, het Nederlandse parlement en de lokale overheden. Uitgerekend de partijen die de Europese regels hebben goedgekeurd willen nu diezelfde regels ontwijken.

De SP is geen voorstander van verplicht Europees aanbesteden, het is waanzin. Als de Europese regels ten gunste van het Limburgse MKB kunnen worden toegepast, heeft de fractie daar geen moeite mee. Maar wij wachten nog op uitleg van GS of we daarmee niet het risico lopen op boetes van de Europese Commissie uit Brussel.

U bent hier