h

Stallensloop of woningbouw?

20 juni 2010

Stallensloop of woningbouw?

Gisteren werd in een Statencommissie gesproken over de toekomst van Ruimte voor Ruimte. Eind jaren ‘90 moet na de uitbraak van de varkenspest het platteland op de schop. Om dit te bewerkstelligen werd de Ruimte voor Ruimte regeling in het leven geroepen. In ruil voor woningbouw zouden stallen worden gesloopt. Op deze manier zouden onrendabele bedrijven en lelijke stallen uit het landschap verdwijnen en was er voor gemeenten meer ruimte om woningen voor haar inwoners te bouwen.

Inmiddels bestaat Ruimte voor Ruimte 10 jaar. Samen met Rabo Vastgoed is de provincie Limburg verantwoordelijk voor de uitvoering van Ruimte voor Ruimte. De Rabobank eist een rendement van minimaal 10%, dit betekent dat er moet worden gebouwd en verkocht. Maar aangezien de verkoop van Ruimte voor Ruimte kavels inmiddels helemaal is stilgevalen zit dit er niet in. Om het project draaiende te houden is er geld nodig, in totaal ruim 28 miljoen euro in de vorm van een renteloze lening van 24 miljoen en een afboeking van 4,4 miljoen euro.

SP Statenlid Thijs Coppus: "Volgens Gedeputeerde Staten is de stil gevallen verkoop geheel te wijten aan de ‘mondiale financiële crisis’. Dit is onzin. Want al voor het uitbreken van de crisis werd in verschillende rapportages gemeld dat de verkoop tegen viel, dat ramingen niet werden gehaald, dat er te veel dure bouwkavels werden aangeboden en dat de afstemming met gemeenten in sommige gevallen slecht was. Het lijkt er dus sterk op dat - los van de economische crisis – de rek is verdwenen uit de Ruimte voor Ruimte. Het is daarom de vraag hoe verstandig het is om door te gaan met Ruimte voor Ruimte. Inmiddels is Ruimte voor Ruimte verworden tot een woningbouwprogramma. Het opruimen van stallen lijkt een bijzaak te zijn geworden. Tekenend hiervoor is het naar beneden bijstellen van de te slopen stallen en de ultra-commerciële werkwijze van de projectorganisatie. Het maatschappelijk rendement is ondergeschikt aan het financiële rendement van de regeling. 'Afschuwelijke opmerkingen.' Volgens gedeputeerde Driessen, maar helaas is dit wel de bittere werkelijkheid."

Komend najaar presenteert de Zuidelijke rekenkamer (een onafhankelijk onderzoeksinstituut) de bevindingen van het onderzoek naar Ruimte voor Ruimte. Een meerderheid in de Statencommissie wilde gisteren daarom nog geen knopen doorhakken en dus geen besluit nemen over het verlenen van een renteloze lening en het afschrijven van 4,4 miljoen euro.

"Wij zijn benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek. Daarbij is de SP van mening dat de provincie reëel moet zijn. Nu er duizenden vierkante meters stallen zijn gesloopt en het bouwen van woningen het voornaamste doel is geworden, moet serieus bekeken worden of Ruimte voor Ruimte nog wel toekomst heeft. Hopelijk kan op korte termijn de finale discussie plaats vinden." Aldus Thijs Coppus.

U bent hier