h

Declaratie-affaire: SP wil extra onderzoek naar declaraties provinciebestuur

30 maart 2010

Declaratie-affaire: SP wil extra onderzoek naar declaraties provinciebestuur

Naar aanleiding van een onderzoek spraken Provinciale Staten op 26 maart over de declaraties van de Limburse gedeputeerden en de Commissaris der Koningin. Vorig jaar september bleek dat de leden van Gedeputeerde Staten jaarlijks tienduizenden euro's declareerden aan reizen, diners, kopjes koffie en rolletjes drop.

Tijdens de Statenvergadering hekelde de SP de manier waarop de Limburgse gedeputeerden een deel van hun kosten op het bordje van de Limburgers schuiven. Een voorstel om de regels aan te passen kon op steun van de SP rekenen, “maar is absoluut niet voldoende”. Aldus SP Statenlid Daan Prevoo. “Wanneer je zelfs een kopje koffie of een rolletje drop declareert dan kunnen de regels wel worden aangescherpt, maar uiteindelijk begint het bij de mensen die dit declareren. Deze mentaliteit verander je niet zomaar.”

De SP wilde van Gedeputeerde Staten weten wat alle reizen en diners de provincie Limburg inmiddels hebben opgeleverd. Daan Prevoo: “Wanneer je als provincie jaarlijks tienduizenden euro's uitgeeft aan reizen en diners, dan mag op zijn minst worden verlangt wat al deze inspanningen de Limburgers hebben opgeleverd.

Een voorstel van de SP om een vervolgonderzoek in te stellen kreeg alleen steun van de VVD fractie. “Jammer.” Aldus Daan Prevoo. Toen de declaratieaffaire aan het licht kwam heeft de SP geprobeerd om een gezamenlijk onderzoek van Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten in te stellen. Een meerderheid weigerde dit, hierdoor werden de vragen van de SP niet meegenomen in het onderzoek. Ook tijdens de Statenvergadering worden deze vragen niet beantwoord. Hierdoor ontstaat de indruk dat Gedeputeerde Staten iets te verbergen hebben. Dit is erg onbevredigend.”

U bent hier