h

Geen megastallen in Leudal

7 februari 2010

Geen megastallen in Leudal

Afgelopen maandag zat het Heythuysense cultureel centrum de Zaal bomvol. Ongeveer 250 mensen waren afgekomen op een discussiebijeenkomst over megastallen in de gemeente Leudal. Bij de bijeenkomst waren veel SP'ers uit de hele regio aanwezig. Tevens waren de SP Statenleden Linda Haex en Thijs Coppus aanwezig.

Veel mensen uit de gemeente Leudal maken zich zorgen over de groei van de intensieve veehouderij in hun gemeente. “Mensen zijn bang voor hun gezondheid en zien dat het platteland vol wordt gebouwd met enorme stallen. Gelukkig is het verzet tegen de industriële landbouw groeiende. De roep om een open en duurzaam platteland wordt steeds luider.” Aldus Thijs Coppus.

Bij de conferentie gaven verschillende sprekers hun visie op de ontwikkelingen binnen de intensieve veehouderij. De Brabantse GGD arts Jans ging in op de gezondheidseffecten van megastallen. Volgens Jans is er nog veel onduidelijk over de gevolgen van megastallen voor de volksgezondheid. “Er moet nog erg veel worden onderzocht.” Aldus Jans. Voor de SP een belangrijke reden om geen nieuwe stallen toe te staan. Thijs Coppus: “Er is nog erg veel onduidelijk over dierziekten en fijn stof. De recente q-koorts uitbraak is het gevolg van steeds grotere stallen en te veel dieren op een te klein oppervlak. Voor megabedrijven is simpelweg geen plaats in Nederland.”

Dierenarts Gijsbert van der Marel ging niet alleen in op dierziekten, maar ook op de ethiek. Hij vroeg zich hardop af of het wel wenselijk en ethisch verantwoord is om met dieren om te gaan alsof het 'dingen' zijn. “Erg goed dat een dierenarts de moed heeft om het in de discussie over megastallen, ook over ethiek te hebben. Want de discussie gaat verder dan alleen de bedrijfsvoering, we moeten ons eens serieus afvragen of dit de manier is waarop wij in Nederland met dieren om gaan.” Aldus Thijs Coppus.

In de gemeente Leudal zijn megastallen een belangrijk thema voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Dat werd vooral duidelijk tijdens het forumdebat. Alleen CDA en VVD bleken voorstander van nieuwe industriële landbouw. Een meerderheid van de gemeenteraad gaf aan dat er voorlopig geen nieuwe megastallen in Leudal mogen worden gebouwd. “Een mooie overwinning.” Aldus Thijs Coppus die als Statenlid aan het debat deelnam. “Ik hoop dat dit betekent dat er in Leudal, al een van de eerste gemeenten in Limburg, definitief geen plaats is voor grote industriële landbouw. De gemeente moet er voor zorgen dat bestaande boeren de kans krijgen om te investeren in dierwelzijn, goede luchtwassers en innovatie. De landbouw in Limburg moet concurreren op kwaliteit niet op kwantiteit. Een mooi landschap en vitale gezinsbedrijven zijn veel belangrijker voor onze economie en het landschap dan enorme veefabrieken. De SP zal het signaal van de mensen in Leudal ook in de provincie oppakken om er voor te knokken dat er nergens in Limburg meer megastallen worden gebouwd.”

U bent hier